pripazite

Ubrzava pojavu bore i opuštanje kože: Ovo je hrana koju treba da izbegavate dok starite (a jedete je svaki dan)

0

Određene namirnice mogu ubrzati proces starenja, negativno se odraziti na nivo kolagena u koži i dovesti do ranije pojave bora

ishrana može doprineti ranijoj pojavi bora
ishrana može doprineti ranijoj pojavi borafoto: RossHelen/Shutterstock

Ono što se nalazi na tanjiru utiče na naše zdravlje, ali i na to šta ćemo ugledati u ogledalu, pokazala su brojna istraživanja.


Hrana lošeg kvaliteta, poput trans marti, izaziva zapaljenje, a starenje je u osnovi hronično inflamatorno stanje – ističe dr Timoti Harlan, docent u Medicinskoj školi Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu. – Možete li da izgledate starije ako se loše hranite? Apsolutno!


Na primer, konzumiranje previše šećera i prerađenih ugljenih hidrata, poput testenine, hleba i drugih pekarskih proizvoda, može dovesti do oštećenja kolagena u koži. Ako uzmete u obzir koliko je kolagen važan za elastičnost i odolevanje borama, jasno vam je zbog čega bi trebalo da smanjite unos ovakvih namirnica.

 

Uz to, poznato je da je nezdrava hrana povezana s kardiovaskularnim oboljenjima i dijabetesom, dok su sveže voće i povrće bolji izbor za kožu, naročito namirnice pune beta-karotena poput šargarepe i kajsija.

 

pekarski proizvodi ne bi trebalo da dominiraju ishranom kako starimo
pekarski proizvodi ne bi trebalo da dominiraju ishranom kako starimofoto: Shutterstock/mnimage

Medicinski portal WebMD izdvojio je nekoliko namirnica koje bi trebalo izbegavati kako bismo sačuvali mladolikost i zdravlje u normalnom i neizbežnom procesu starenja.

 

  • Čips i pomfrit. Sve što je prženo u dubokom ulju može dovesti do upale, a posebno je važno izbegavati trans masti, koje mogu povećati LDL ("loš") holesterol i sniziti HDL ("dobar") holesterol. Zato obavezno proverite sastav hrane i pokušajte da izbegnete namirnice u kojima su "delimično hidrogenizovana ulja".
  • Slatka peciva. Ovakvi prekarski proizvodi su prepuni šećera, koji mogu biti povezani s prevremenim nastankom bora, piše WebMD.
  • Viršle, slanina, salame... Prerađeno meso obično je obogaćeno zasićenim mastima i sadrži nitrate, a i jedno i drugo može dovesti do upale.
  • Masno meso. I u ovakvoj hrani nalazi se mnogo zasićenih masti, pa potražite nemasniju opciju ili ćureća i pileća prsa.
  • Alkohol. Umereno konzumiranje alkohola može biti dobro za zdravlje srca, ali preterivanje s alkoholom može ubrzati proces starenja, navodi ovaj portal.

 

BONUS VIDEO

Joga lica protiv starenja

 

makonda-tracker