svi je drugačije podnose

Kako da znate da li ulazite u menopauzu? Ova 4 pitanja morate da postavite vašem ginekologu

0

Svačiji organizam drugačije podnosi menopauzu... 

U menopauzu žene ulaze najčešće krajem 40-ih ili 50-ih
U menopauzu žene ulaze najčešće krajem 40-ih ili 50-ih foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock

Menopauza je stvar koje brine mnoge žene, tačnije šta će im sve sve desiti kada dođe vreme za nju. I tada, dame uglavnom imaju dosta pitanja na tu temu.

 

Kako da budem sigurna da ulazim u menopauzu?

 

Da li je u pitanju menopauza ili nešto drugo? Dobro pitanje! Menopauza obično počinje u kasnim 40-im ili 50-im, ali može početi i ranije ili kasnije. Simptomi se mogu razlikovati na osnovu različitih faktora, kao što su način života, okruženje i genetika.

 

Prema Lindi Goler Blount iz organizacije "Imperativ zdravlja afroamerikanki" (BVHI), afroamerikanke češće doživljavaju valunge i noćno znojenje, dok žene bele puti češće imaju simptom suvoću vagine.

 

Postoje određena pitanja koje bi trebalo da postavite ginekologu ukoliko sumnjate da ulazite u menopauzu
Postoje određena pitanja koje bi trebalo da postavite ginekologu ukoliko sumnjate da ulazite u menopauzufoto: Iryna Inshyna/Shutterstock

Evo nekoliko znakova da možda imate menopauzu:

 

  • Menstruacije počinju da postaju neredovne. 
  • Doživljavate valunge i noćno znojenje
  • Odnosi mogu postati bolni zbog suvoće vagine
  • Teže je zaspati 
  • Razdražljiviji ste nego inače
  • Imate manje energije 
  • Vaš libido se smanjuje
  • Primećujete promene u kosi i noktima

 

Pitanja koja žene koje sumnaju na menopauzu moraju da postace ginekologu 

 

1. Da li će se moj seksualni nagon promeniti kada uđem u menopauzu?


Moguće je da se menopauza poklopi sa promenama u libidu. Hormonske fluktuacije mogu doprineti smanjenju vašeg seksualnog nagona, a suvoća vagine može učiniti seks manje prijatnim.

 

Ali to je ipak malo komplikovanije. Mnogi faktori mogu uticati na vaše interesovanje za seks, a ne doživljavaju svi pad libida kada uđu u menopauzu.

 

Ako vas ovi simptomi muče, evo šta da pitate na sledećem pregledu kod ginekologa:

 

Da li je moj gubitak libida posledica hormonalnih promena? Lekar može naručiti testove koji procenjuju vaš hormonski profil.

 

Koji tretman biste mi preporučili? Lekovi, hormonska terapija i promene načina života su sve potencijalne opcije za rešavanje niskog libida. Pored toga, maziva mogu pomoći da se nadoknadi gubitak prirodnog podmazivanja, čineći seks prijatnijim.


Možete li preporučiti lubrikant? Ako imate osetljivu kožu ili jednostavno ne znate odakle da počnete kada je u pitanju podmazivanje, pitajte svog ginekologa. Oni mogu dati neke preporuke.

 

U isto vreme, obavestite lekara o svim drugim problemima vezanim za seksualno zdravlje, kao što su bol tokom seksa ili abnormalno krvarenje.

 

Kako će menopauza uticati na moj san?

 

Menopauza može uticati i na vaš san
Menopauza može uticati i na vaš san foto: Shutterstock/Leszek Glasner

Ceo svoj život imali ste normalan san, a sada kada ulazite u svoje kasne 40-te i 50-te, iznenada doživljavate poremećaje sna

 

Menopauza može otežati san, Jedan od razloga je taj što hormonske promene mogu otežati regulaciju telesne temperature i držati vas budnim noću.

 

Ako je nesanica novi problem, pitajte svog ginekologa o mogućnostima lečenja.

 

Pre nego što preporuče terapiju zamene hormona, lekove ili kognitivno bihejvioralnu terapiju (CBT), oni mogu predložiti neke promene u načinu života kako bi lakše spavali.

 

Da li ću i dalje morati da radim redovne papa testove i mamografiju?
 

Da. Redovni papa testovi i mamografi su još važniji kako ulazite u menopauzu jer se rizik od određenih karcinoma povećava kako starite.

 

Pouzdani izvor Američkog društva za rak (ACS) preporučuje ljudima između 25 i 65 godina da rade kombinovani Papa i HPV test svakih 5 godina ili Papa test svake 3 godine.

 

Ostali testovi o kojima možete pitati na sledećem pregledu kod ginekologa uključuju:

 

  • Skeniranje gustine kostiju
  • Test glukoze u krvi (A1C)

 

Kako menopauza može uticati na moje mentalno zdravlje?
 

Hormonske promene tokom menopauze mogu uticati na vaše opšte mentalno zdravlje. Hormonske promene povezane sa menopauzom mogu dovesti do brojnih problema sa spavanjem koji mogu uticati na vaše raspoloženje.

 

Fizički simptomi poput noćnog znojenja i talasa vrućine mogu uticati na kvalitet vašeg sna i dovesti do razdražljivosti.

 

Ako menopauza utiče na vaše emocionalno zdravlje, pitajte svog ginekologa o tretmanima, uključujući terapiju ili lekove.

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker