važno je da znate

Začeće tokom krvarenja, neprijatan miris, (ne)redovnost... 5 stvari o MENSTRUACIJI koje svaka žena mora da zna

0

Verovatno ste se i same više puta ovo zapitale, a odgovori su vrlo jednostavni i važni da biste bolje upoznali svoje telo

Menstruacija je važan deo opšteg zdravlja žene
Menstruacija je važan deo opšteg zdravlja ženefoto: 9nong/Shutterstock

Normalan menstrualni ciklus je bitan deo opšteg ženskog zdravlja i funkcionisanja organizma, zbog čega je vrlo važno dobro ga razumeti i znati šta je normalno, a kada postoji razlog za brigu.

 

Obično žene najviše razmišljaju o redovnosti menstruacije, a ovo su još neka od čestih pitanja.

 

  • Zašto se zove – menstruacija?


Ova reč potiče od latinskog menses, što znači "mesec". Budući da se menstrualno krvarenje uglavnom javlja jednom mesečno, ovaj naziv je prilično logičan.

 

  • Kako znati da li je menstruacija neredovna?


Mnoge žene iskuse neredovnu menstruaciju u nekom životnom dobu, a posebno je to slučaj kod mladih žena, u prvih nekoliko godina jer se ciklus često stabilizuje tek u prve tri godine menstruacije.


Menstrualni ciklus prosečno traje 28 dana, iako je i to individualno – može da traje od 21 do 35 dana. Neredovnim ciklusom obično se smatra onaj koji traje kraće ili duže od od ovog raspona, a ugledni medicinski portal Web MD navodi da se lekaru treba obratiti u sledećim slučajevima:

  1. propuštate tri ili više menstruacije godišnje
  2. menstruacija se javlja na više od 35 dana
  3. menstruacija se javlja na manje od 21 dana
  4. krvarite običnije nego inače
  5. krvarite više od sedam dana
  6. bol je jači nego inače
redovnost menstruacije je veoma važna
redovnost menstruacije je veoma važnafoto: Alexander Klenov / Alamy / Alamy / Profimedia

Stručnjaci ističu da menstruacija ne bi trebalo da kasni više od pet dana, kao i da se ona koja počinje između jednog i četiri dana ranije ili kasnije od očekivanog smatra se normalnom.

 

  • Da li je normalno da se oseća neprijatan miris tokom menstruacije?

 

Budući da se tokom menstrualnog krvarenja kroz krv izbacuju i bakterije koje su se nalazile unutar vagine, u vrlo vlažnoj sredini, to može da objasni neprijatan miris tokom menstruacije. On nije nužno znak da treba da budete zabrinuti, a u zavisnosti od stepena i tačnog opisa neprijatnog mirisa, postoje različita objašnjenja zašto se on javlja i kada tačno nije normalan.

 

  • Zašto tokom menstruacije imamo češću stolicu?

 

Čest je slučaj da u danima PMS-a i menstruacije idemo u toalet više puta u toku dana, a u nekim slučajevima je moguće i suprotno – da dođe do zatvora.
Pred sam početak ciklusa, u organizmu raste nivo progesterona, što kod nekih žena može da dovede do promene u gastrointestinalnom traktu u vidu neobjašnjive dijareje ili čak iznenadnog zatvora. Pokazalo se i da kod žena koje imaju hronična oboljenja creva, poput Kronove bolesti, simptomi mogu značajno da se pojačaju u danima menstruacije.

 

tokom menstruacije se često javlja dijareja
tokom menstruacije se često javlja dijarejafoto: goffkein.pro/Shutterstock

I to nije sve! Pre nego što dođe do krvarenja, u telu se oslobađa prostaglandin, koji stimuliše mišićne kontrakcije u materici. Ona se ljušti zahvaljujući konrtakcijama, a hormoni mogu istovremeno da stimulišu i mišićne kontrakcije u crevima, koja su blizu materice, zbog čega se češće javlja nagon za velikom nuždom. Voda se stoga slabije apsorbuje, pa stolica može da bude mekša.

 

  • Da li je moguće zatrudneti tokom menstruacije?

 

Verovatnoća da će do začeća doći u danima menstruacije je mala, ali ona ipak postoji. Vreme ovulacije je udaljeno nekoliko dana od krvarenja, pa to smanjuje šansu da ćete zatrudneti u tom periodu, ali postoje izuzeci. Uglavnom se uzima da ciklus traje 28-30 dana, ali ako žena ima kraći ciklus (21-24 dana), znači da ima ovulaciju ranije tokom ciklusa.

 

Pošto spermatozoidi mogu da žive i do 5 dana u ženskom telu, ako imate odnose pred kraj menstruacije – možete zatrudneti 4-5 dana kasnije s ranom ovulacijom.

 

BONUS VIDEO

Ginekolog za Kurir TV: Mi smo svi na porođaju u nekom hiperadrenalinskom stanju

 

makonda-tracker