obratite pažnju

Neke su bezazlene, a neke VRLO ozbiljne: 8 stvari koje mogu da dovedu do SVRABA u predelu vagine

0

Svrab u intimnoj regiji jedan je od neprijatnijih simptoma koji ukazuju da je došlo do neke važne promene u zdravstvenom stanju ovog dela tela, a on može da ukazuje na čitav niz problem

foto: Siriluk ok/Shutterstock
foto: Siriluk ok/Shutterstock

Svrab vagine je veoma neprijatan pokazatelj neke promene u organizmu, a u većini slučajeva nije razlog za brigu. Ipak, ukoliko je uporan i intenzivan, on je svakako razlog da zakažete termin kod ginekologa, gde će se pregledom i dodatnim analizama briseva i sl. utvrditi tačan uzrok svraba.


Kako piše Healthline, neki od mogućih izazivača ovog simptoma su sledeći.

 

 

  • Iritatansi

 

Tuš, Tuširanje, Kupanje
foto: Shutterstock

Međunožje je jedan od najosetljivijih delova tela, a upotreba neadekvatne kozmetike, odnosno hemikalija koje mogu da imaju iritirajuće dejstvo, svakako povećava rizik za pojavu svraba ili peckanja u predelu vagine. Mogući simptom u tom slučaju je i pojava osipa, a najčešće su uzrok sapuni, kupke, sprejevi i mleka za telo, kreme, deterdženti, omekšivači, toalet-papir s parfemom...

 

  • Kožna oboljenja

 

Komarci, komarci, ujed komarca, svrab, bol
foto: Shutterstock

Pojedine bolesti kože kao što su psorijaza i ekcem mogu da dovedu do pojave svraba u genitalnoj regiji. Oni se obično prepoznaju po tome što se ne zadržava sve samo na svrabu, već će se uglavnom pojaviti i crvenilo, deo kože će biti suvlji i sl.

 

  • Gljivična infekcija

 

Međunožje, Gljivična infekcija, Vagina, Ginekologija, Zdravlje žene, Kandida
foto: Tutatamafilm/Shutterstock

Ovakve infekcije obično izaziva candida, koja normalno živi u ljudskom organizmu, ali ukoliko dođe do njenog prekomernog širenja nastaje infekcija. Intenzivan i uporan svrab tada obično prate beličasta i gusta sekrecija iz vagine, kao i bol ili peckanje pri uriniranju ili intimnim odnosima.

 

  • Bakterijska vaginoza

 

Menstruacija, Jajnici, Materica, Zdravlje žene
foto: beeboys/Shutterstock

Uz svrab, u slučaju bakterijske vaginoze, može da se javi jak miris sličan mirisu ribe. Do ovog stanja dolazi kada preterano rastu anaerobni organizmi koji zamenjuju laktobacile i menjaju pH vrednost u vagini. Još jedan od simptoma je pojava sivkastobelog sekreta.

 

  • Seksualno prenosive bolesti

 

Seks, Seksualnost, Par
foto: Shutterstock

Brojna oboljenja koja se prenose seksualnim putem mogu da dovedu do vaginalnog svraba, a neka od njih su hlamidija, polne bradavice, gonoreja, genitalni herpes i trihomonijaza. Uglavnom ova stanja prate simptomi kao što su zelenkasti ili žućkasti vaginalni iscedak i bol prilikom mokrenja.

 

  • Menopauza

 

menopauza
foto: Shutterstock

Zbog pada nivoa estrogena tokom menopauze, može doći do vaginalne atrogije, odnosno stanjivanja epitela vagine, što za posledicu ima vaginalnu suvoću. To dalje može da dovede do simptoma kao što su svrab i peckanje.

 

  • Stres

 

abortus, depresija
foto: Shutterstock

Iako nije tako često, čak i emocinalni ili fizički stres mogu da dovedu do pojave svraba u intimnoj regiji, obično kada je imuni sistem oslabljen i kada je organizam skloniji infekciji.

 

  • Rak vulve

 

Ginekolog
foto: Shutterstock

U vrlo retkim slučajevima, svrab u predelu međunožja može da bude simpotom kancera koji se razvija na vulvi, velikom spoljnom delu ženskih polnih organa. Uz svrab se mogu javiti i prekomerno krvarenje i bol.

 

 

makonda-tracker