jednostavno je

Kako da PAMĆENJE bude tri puta bolje? Trikovi GINISOVCA koje je potvrdila i nauka – a još su i zabavni!

0

Čovek koji je dvaput obarao Ginisov rekord otkrio je vrlo efikasan način da utrostručimo memoriju, čitamo brže i unapredimo kognitivne veštine

Pamćenje je moguće poboljšati
Pamćenje je moguće poboljšatifoto: Krakenimages.com, Shutterstock

Pogledajte ovaj spisak predmeta:

 

  • lampa
  • čarapa
  • vrata
  • pas
  • šrafciger
  • kolač
  • drvo
  • avion
  • mleko
  • žaba


Kad biste imali dva minuta da zapamtite ovu listu, koliko predmeta biste mogli da upamtite i setite ih se, a koliko navedenim redosledom? Prosečna osoba seti se tek pet ili šest predmeta.


Međutim, ako biste savladali jednostavne trikove za bolje pamćenje, mogli biste da utrostručite broj predmeta koje pamtite za isto vreme.

 

Kako je to moguće?


Dejv Farou, koji je dva puta oborio Ginisov rekord za čoveka sa najboljom memorijom, kaže da ima svoje "cake", a u pitanju je sistem za pamćenje koji je nazvao "Metod Farou" i koji je naučno dokazan nakon neurološke studije stručnjaka Univerziteta Mekgil u Montrealu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dave Farrow (@dave.farrow)


Prema objašnjenju, Farou koristi razne trikove da stimuliše različite oblasti mozga, što ne samo što mu pomaže da brzo pamti delove reči i čita nego i da jača svoje kognitivne sposobnosti. Dejvov talenat je još fascinantniji ako uzmete u obzir da on nije "rođen takav" – kada je imao 14 godina, dijagnostikovani su mu ADHD i disleksija, a fokusiranje i upijanje informacija zahtevali su u njegovom slučaju veliki napor.


Farou je počeo da istražuje različite načine učenja i posebno se zainteresovao za tehnike pamćenja, a nesebično sa svetom deli metode koji su se njemu pokazali korisnima. U njegovoj knjizi Brainhacker nalazi se mnogo takvih trikova, a ovo su najpoznatiji.

 

  • Za pamćenje lista: Koristite memorijsku palatu


Oni koji su gledali Bi-Bi-Sijevu seriju "Šerlok" verovatno su dobro upoznati sa ovim konceptom, budući da genijalni detektiv koristi upravo taj trik.

 

Detektiv Šerlok Holms u seriji 'Šerlok' koristi trik mind palace - palatu za pamćenje
Detektiv Šerlok Holms u seriji "Šerlok" koristi trik mind palace - palatu za pamćenjefoto: Gourav Ghosal, Youtube Printscreen

Izaberite prostoriju u svom domu koja vam je dobro poznata i vizualizujte je. Zatim pogledajte listu reči koje pokušavate da upamtite i mentalno "postavite" svaki predmet u određeni deo sobe, i u nizu. Budite kreativni jer što je pozicioniranje predmeta čudnije, veća je verovatnoća da ćete je to zapamtiti.


Recimo, prve tri reči u našem nizu su "lampa", "čarapa" i "vrata", što možete zapamtiti tako što ćete u svojoj memorijskoj palati zamisliti plavu lampu na plafonu iznad vrata, crvenu čarapu zalepljenu za zid pored vrata, a narandžata vrata na podu, kao stazicu!

 

To je samo mala igra mašte – kaže Dejv Farou. – Nisam ja neverovatan. To je vaš mozak, on je sposoban za sve ovo. To je isti mehanizam koji nam omogućava da gledamo film i potom se sezimo zapleta i prepričamo ga prijatelju.


Kako Farou ističe, ovim metodom "možete barem utrostručiti ono što prosečna osoba postiže na ovakvim testovima pamćenja, bez ikakve obuke".

 

  • Za brže čitanje i čuvanje informacija: Brzo čitanje

 

Iako ovaj naslov deluje pomalo banalno i ne previše korisno, niste ni svesni koliko grešite.

 

Čitanje može da bude neuporedivo brže već za jednu do dve nedelje
Čitanje može da bude neuporedivo brže već za jednu do dve nedeljefoto: Shutterstock / Alena Ozerova

Zašto žuriti sa čitanjem ako treba da pamtimo ono što čitamo?


Međutim, učenje brzog čitanja može da poboljša kognitivne sposobnosti vremenom i koristi vam kad se najmanje nadate.


– Ne bih da se pretvaram da sam stručnjak za disleksiju, ali otkrio sam da je brzo čitanje lakše od običnog čitanja jer kad to činite brzo zapravo čitate reči u blokovima, pa "prevrtanje" slova nema takav utisak – kaže Farou.


Da biste započeli, morate da razmišljate o izgovaranju reči kao o navici koju morate da prekinete – objašanjava on. – Već prepoznajete reči čim ih pogledate, samo niste sebe istrenirali da vam to pređe u naviku.


Kako Farou kaže, postoje dva načina da se to postigne, a jedan od njih je da rukama navodite oči.

 

Brzo čitanje zapravo je vrlo jednostavna veština
Brzo čitanje zapravo je vrlo jednostavna veštinafoto: Max4e Photo/Shutterstock

Dok čitate, stavite ruku na stranicu i povlačite prste ispred reči koje čitate. To vam pomaže da navodite oči... Ako inače pokušate da ubrzate oči, bez upotrebe ruku, skloni ste da preskočite čitave delove... Vaše oči zaista vole da prate pokret. Sve dok čitate sa rukom na stranici, nećete naprezati oči – ističe Dejv Farou.


Druga tehnika je, zapravo druga faza i preporučuje se da se koristi posle prve, a njom se čitanje ubrzava.

 

Ponovo koristite ruku kao vodiča i pokušajte da povučete pogled pored reči, mnogo brže nego što vam je prijatno da čitate. Mislim duplo brže – savetuje on.


Probajte da čitate tako minut, odmorite, pa pokušajte da čitate još minut. Posle nedelju do dve ovakvih vežbi, primetićete poboljšanje u brzini čitanja, kaže Farou.

 

  • Za brzo poboljšanje: Perite zube slabijom rukom

 

Ako želite da poboljšate ne samo memoriju nego i opšte kognitivne veštine, promenite svoju rutinu.

 

Ako inače perete zube desnom rukom, pokušajte da koristite levu neko vreme da biste razbili rutinu
Ako inače perete zube desnom rukom, pokušajte da koristite levu neko vreme da biste razbili rutinufoto: Shutterstock/gpointstudio

Postoje jednostavne stvari koje možemo da radimo da ubrzamo mozak – kaže Farou. – Jedna od takvih stvari, koju savetujem da radite po nedelju dana ili koliko god možete, jeste da perete zube suprotnom rukom. Ova vrsta motoričke veštine, suprotna onome na šta ste navikli, fantastična je za mozak.


Sličan efekat može da ima i novi hobi, jer traži da motoričke veštine koristimo na drugačiji način. To podrazumeva žongliranje, hulahop, jo-jo... bilo kakvu igru koja jača kognitivne funkcije.


Čak i stajanje na jednoj nozi dok gledate reklame deluje – kaže Farou. – Ali ključno je da to bude nešto što vam nije prijatno. Mora da vam bude novo.

 

 

makonda-tracker