važno je

Gasovi iz vagine, bubuljice, bolni odnosi: Odgovori ginekologa na 10 pitanja koja se stidite da postavite

0

Neophodno je da prilikom razgovora sa svojim ginekologom budete otvorene i izrazite sve nedoumice, a jedna ginekološkinja odlučila je da podeli koja je sve intimna pitanja koje se žene stide da postave čula u karijeri

promene u intimnoj regiji moraju da se prate i saopšte ginekologu na vreme
promene u intimnoj regiji moraju da se prate i saopšte ginekologu na vremefoto: Siriluk ok/Shutterstock

Kada je u pitanju zdravlje, veoma je važno otvoreno razgovarati s lekarom na baš svaku temu jer samo tako on može da stekne potpuni uvid u vaše stanje i da vam adekvatan savet ili terapiju.


Međutim, kada je reč o razgovoru s ginekologom, mnogim ženama i dalje nije prijatno da se sasvim otvore i izraze sve brige. Razume se da je to pogrešno jer je u vašem interesu da se ne stidite i govorite bez ustručavanja o svom telu i svim promenama koje ste primetili.


Poznata londonska ginekološkinja dr Tanja Adib odlučila je jednom prilikom da podeli odgovore na 10 najintimnijih pitanja koje je u praksi čula, kako bi pomogla ženama da otklone neke dileme.

 

  • Kako zaustaviti gasove iz vagine tokom odnosa?


U pitanju je samo vazduh "zarobljen" u polnom organu, koji nastaje kada se tokom penetrativnog seksa gurne vazduh, pa se ispusti, kao kada se čep izvuče iz boce. Ovoj pojavi su sklonije žene koje su rađale, a mogu doprineti i određene poze, poput doggy položaja.

 

Gasovi iz ženskog polnog organa zapravo predstavljaju izlazak vazduha koji je bio 'zarobljen' u njoj
Gasovi iz ženskog polnog organa zapravo predstavljaju izlazak vazduha koji je bio "zarobljen" u njojfoto: New Africa/Shutterstock
  • Jesu li ugrušci tokom menstruacije razlog za zabrinutost?

 

Zgrušnjavanje krvi je normalno kod nekih žena, ali može da pokaže da su menstruacije nešto teže. Iako su uglavnom bezazleni, krvni ugrušci mogu da budu veoma nezgodni, a ponekad lekari zbog njih posumnjaju na anemiju usled velikog gubitka krvi.

 

  • Da li seks posle porođaja boli?

 

Može da se desi u slučaju epiziotomije ili modrice usled porođajne traume. Stoga treba stupiti u odnose tek kada budete spremni, a uglavnom se savetuje da se sačeka šest nedelja jer toliko traje proces zarastanje. Takođe, nakon porođaja, nivo estrogena je veoma nizak, što dalje može da istanji kožu vagine i isuši je, pa dolazi do osećaja nelagode. Nivo estrogena može da smanji i dojenje, pa se ženama koje su se suočile s ovim problemom preporučuje upotreba lubrikanata.

 

  • Da li koristiti bide zbog neprijatnog mirisa tokom menstruacije?

 

Bide je u redu, ali tuš nikad. Ispiranje vagine je povezano s nizom zdravstvenih problema jer narušava prirodnu ravnotežu bakterija koje čine normalnu floru, što može da dovede do infekcija.

 

vagina je topla i vlažna i, samim tim, podložna bakterijskim infekcijama
vagina je topla i vlažna i, samim tim, podložna bakterijskim infekcijamafoto: Farknot Architect/Shutterstock
  • Da li je normalno imati obilan sekret?

 

Kratak odgovor je – da. Iscedak je dobar znak da se vaša vagina ponaša kako treba. Sluzna sekrecija čisti vaginu i održava je u zdravom stanju. Sluz treba da bude bistra ili bela i da nema jak miris. Količina iscetka zavisi od toga u kojoj ste fazi menstrualnog ciklusa, a obično je obilniji i može da bude oštar tokom ovulacije, dojenja ili seksualnog uzbuđenja. Međutim, ako primetite promene, treba da zakažete pregled kod svog lekara opšte prakse ili ginekologa.

 

  • Treba li istiskati kvržice koje se pojave u intimnoj regiji?

 

Pojava kvržice "tamo dole" može biti simptom Bartolinijeve žlezde. Na ulazu u vaginu nalaze se dve žlezde koje luče ečnost pomoću kanala koji održavaju sluznicu unutar vulve vlažnom. Ponekad ovaj kanal može da se zapuši i da se formira cista, što je vrlo redak slučaj: javlja se kod dveju od stotinu žena. Na samom početku je ona bezbolna, ali docnije može da se inficira, što izaziva nelagodu, neprijatan miris i sekreciju.

 

  • Zbog čega se javljaju glavobolje posne intimnih odnosa?

 

Ukoliko nakon intimnog čina osećate glavobolju, prva stvar koju treba da uradite jeste da razmislite o tome jeste li pili dovoljno vode, jer seks može da dovede do dehidratacije. Uz to, postoji fenomen seksualne glavobolje, ne tako čestog stanja koje se javlja kod manje od 3% svih prijavljenih glavobolja. Ovaj fenomen uglavnom češće pogađa muškarce, a one mogu da traju minut do dva ili čak ceo dan. Prema jednoj od teorija, seksualni napor dovodi do širenja krvnih sudova.

 

da li je moguće imati bolove tokom odnosa nakon porođaja, jedno je od čestih pitanja koje se žene stide da postave lekaru
da li je moguće imati bolove tokom odnosa nakon porođaja, jedno je od čestih pitanja koje se žene stide da postave lekarufoto: MZStock/Shutterstock
  • Da li mogu da budem alergična na semenu tečnost?

 

Apsolutno. To se ne smatra uobičajenim, iako je jedno istraživanje pokazalo da bi procenat alergičnih mogao da ide i do 12 odsto. Alergija na semenu tečnost, poznata još kao hipersenzitivnost na semenu plazmu, češća je kod žena nego kod muškaraca i izazivaju je antitela koja prepoznaju spermatozoide kao štetne i organizam burno reaguje: svrabom, peckanjem, oticanjem genitalija.

 

  • Da li je moguće imati mitisere i bubuljice na vagini?

 

Kao i svi ostali delovi kože, intimna regija, posebno jer je topla i vlažna, podložna je začepljivanju pora, odnosno pojavi bubuljica i mitisera. To je posebno moguće zbog brijanja i depilacije, ali je malo verovatno da će oni izbiti na sluzokoži.

 

BONUS VIDEO

Ginekolog: Mi smo svi na porođaju u nekom hiperadrenalinskom stanju

 

makonda-tracker