bezazleno ili ne?

Zašto se ponekad javlja peckanje posle odnosa? 8 mogućih uzroka osećaja nelagode u predelu genitalija

0

Osećaj peckanja nakon intimnog čina nije retkost, a postoji čitav niz mogućih uzročnika

foto: Doucefleur/Shutterstock
foto: Doucefleur/Shutterstock

Mnogo je simptoma nakon intimnih odnosa koje žene osećaju, ali obično ne govore o njima. Nije retkost osetiti svrab, bol ili čak primetiti krvarenje, a u nekim slučajevima može da se javi i peckanje.


Razloga za brigu najčešće nema – rešenje može biti nešto jednostavno kao što je duža predigra ili novi proizvod za intimnu negu. Međutim, ukoliko se ovo peckanje stalno ponavlja ili je praćeno drugim simptomima poput bola, važno je što pre istražiti uzrok.

 

Možda ćete osećati peckanje pri ulazu, ne zato što niste sposobni za lubrikaciju, već zato što je manjak lubrikacije odbrambeni mehanizam tela u iščekivanju bola u karlici. Uz suvoću, dogodićete se i to da se mišići na ulazu u vaginu kontrahuju kako bi sprečili bolnu penetraciju – istakla je dr Loren Strajčer, klinička profesorka ginekologije i akušerstva na Univerzitetu Nortvestern.


Šta sve može da izazove peckanje nakon odnosa?

 

Svrab, Svrab u predelu vagine, Vagina, Međunožje, Zdravlje žene
foto: Siriluk ok/Shutterstock
  • Gljivična infekcija


Ako ste je ikada imali, znate da je gljivična infekcija jedno od najneprijatnijih iskustava jer je prati niz simptoma: svrab, peckanje, crvenilo na vaginalnom otvoru i gusti i beli iscedak. Zbog zapaljenja tkiva, peckanje može da se javi i tokom intimnog čina i nakon njega.

 

  • Bakterijska vaginoza


Ovo stanje daje vrlo slične simptome kao gljiična infekcija, a izaziva ga narušena pH ravnoteža vagine. Bakterijska vaginoza izaziva iritaciju unutar polnog organa, a u nekim slučajevima, iako ne obavezno, može da dovede do peckanja.

 

  • Vestibulodinija


Ovom rečju opisuje se određena vrsta bola u genitalnom području, oko otvora vagine, a on može biti uzrokovan penetracijom tokom seksa, stavljanjem tampona ili pak zbog uskih farmerki koje pritiskaju to područje.
Uz bol, nije retkost da se javi i osećaj peckanja.

 

  • Vaginizam


Ovo stanje može da daje simptome slične onima koji se pojavljuju kod vestibulodinije, a podrazumeva grčevito stezanje mišića vaginalnog ulaza i karličnog dna. Najčešće se javlja kod mladih žena usled preterane osetljivost vaginalnog ulaza. Budući da se mišići stisnu, mogu da se jave suvoća i peckanje prilikom penetracije.

 

Međunožje, Vagina, Vaginalna infekcija, Gljivična infekcija, Zdravlje žene
foto: Kat KTM/Shutterstock
  • Zapaljenska reakcija


Neke žene su preosetljive na određene proizvode za negu, poput jakih kupki za intimno pranje i sapuna, pa dolazi do iritacije i zapaljenske reakcije. Posledica je često peckanje i osećaj probadajućeg bola.

 

  • Perimenopauza i menopauza


Mnogo pre menopauze, već sa početkom perimenopauze zbog vaginalne suvoće nakon odnosa može da se javi peckanje, budući da telu opada sposobnost prirodne lubrikacije.

 

  • Hormonske promene


Nevezano za menopauzu, tokom života razne oscilacije nivoa hormona mogu da izazovu suvoću praćenu peckanjem prilikom penetracije. Na primer, to je slučaj posle porođaja, kada opadne nivo estrogena, naročito ukoliko dojite.

 

  • Manjak uzbuđenja


Nekada je odgovor na ovu dilemu najočigledniji – seksualno uzbuđenje nije dovoljno da bi došlo do adekvatne lubrikacije, pa trenje u suvom vaginalnom području dovodi do osećaja peckanja. Rešenje je još očiglednije: duža predigra i otvoren razgovor s partnerom.

 

 

makonda-tracker