nije vam na kraj pameti

Ni infekcija ni loša higijena: SVRAB VAGINE često se javlja iz ovog razloga, a nikad ga se ne biste setile

0

Ukoliko osećate neprijatan svrab u urogenitalnoj regiji, ne prenagljujte sa zaključcima da imate ozbiljan problem. Simptoma se ponekad možete rešiti na iznenađujuće jednostavan način!

svrab u predelu vagine može biti izazvan nečim neočekivanim
svrab u predelu vagine može biti izazvan nečim neočekivanimfoto: Siriluk ok/Shutterstock

Kada se tokom leta javi svrab u predelu genitalija, obično najpre posumnjamo kandidijazu, i to s razlogom. Kandida, koja normalno postoji u ljudskom organizmu prekomerno se širi u vlažnoj sredini, a znojenje i boravak na bazenu mogu da podstaknu njen ubrzan razvoj.


Postoji mnogo uzroka vaginalnog svraba, ali ne treba uvek sumnjati na najgore jer izazivač ovog simptoma može biti nešto sasvim bezazleno i pomalo iznenađujuće.


U pitanju je toalet-papir!

 

  • Zašto vagina svrbi?


Koža oko vašeg vaginalnog otvora je prilično osetljiva, pa ju je vrlo lako nadražiti i izazvati tzv. vulvovaginitis. Kako je pisao američki Glamour, procenjuje se da će polovina žena starijih od 24 godine makar jednom u životu doživeti ovakvu iritaciju.


Standardni simptomi su oticanje i suvoća vagine, ekstremni svrab i bol tokom odnosa, a posebno je problematično to što je nekad teško pronaći uzrok ovog stanja.

svrab vagine čest je simptom gljivične infekcije, ali to nije jedini uzrok
svrab vagine čest je simptom gljivične infekcije, ali to nije jedini uzrokfoto: Doucefleur/Shutterstock

Vulvovaginitis može biti posledica bakterijske, virusne ili gljivične infekcije, kontakne iritacije ili alergije. Da ne biste žurili s upotrebom lekova koji vam možda nisu potrebni, najpre pokušajte da eliminišete faktore koje možete i obratite pažnju da li se simptomi povlače.


To može biti izbacivanje određenih proizvoda iz upotrebe ili, iznenađujuće često, menjanje toalet-papira.

 

  • Kako toalet-papir može negativno da utiče na vaginu?


Studija objavljena 2010. godine u medicinskom magazinu Canadian Family Physician pokazala da je da papir i te kako može negativno da se odrazi na stanje vulve. U njoj je otkriveno da su neki od aditiva koji se koriste pri izgradi toalet-papira (uključujući formaldehid, lanolin i benzokain) doveli do hronične iritacije vulve kod najvećeg broja pacijentkinja.

 

varb vagine je simptom vulvovaginitisa
varb vagine je simptom vulvovaginitisafoto: Farknot Architect/Shutterstock

Zbog toga je tim koji stoji iza ovog istraživanja posavetovao žene koje imaju problem s iritacijama vagine da koriste minimalno obrađen papir i onaj koji nije izbeljen ili makar izbeljivanje izvršeno bez hlora.


Ovo je jednostavan, jeftin i neinvazivan način da se reši problem – navodi se u zaključku studije, a naučnici su dodali da bi proizvođači toalet-papir ai drugih prozivoda za ličnu higijenu trebalo jasno da istaknu sve sastojke i hemikalije koje su upotrebljene prilikom proizvodnje.

 

BONUS VIDEO Detoks za vaginu

 

makonda-tracker