važno je da znate

Koliko je normalno da kasni menstruacija? 9 mogućih uzroka i kada je neophodno zakazati pregled kod ginekologa

0

Zbog čega sve može da kasni menstruacija? Koliko je ranije ili kasnije prihvatljivo da se ona javi kod zdrave žene?

Kašnjenje menstruacije nas brzo zabrine, ali to ne mora uvek da bude slučaj
Kašnjenje menstruacije nas brzo zabrine, ali to ne mora uvek da bude slučajfoto: Kokulina, Shutterstock

U proseku žene imaju menstruaciju 12 puta godišnje tokom 38 godina, odnosno oko 456 puta u životu.

 

Normalan menstrualni ciklus je bitan deo opšteg ženskog zdravlja i funkcionisanja organizma, zbog čega je vrlo važno dobro ga razumeti i znati šta je normalno, a kada postoji razlog za brigu.

 

Koliko je normalno da kasni menstruacija?


Menstrualni ciklus prosečno traje 28 dana, iako je i to individualno – može da traje od 21 do 35 dana. Neredovnim ciklusom obično se smatra onaj koji traje kraće ili duže od od ovog raspona, a ugledni medicinski portal Web MD navodi da se lekaru treba obratiti u sledećim slučajevima:

 

  • propuštate tri ili više menstruacije godišnje
  • menstruacija se javlja na više od 35 dana
  • menstruacija se javlja na manje od 21 dana
  • krvarite običnije nego inače
  • krvarite više od sedam dana
  • bol je jači nego inače

 

Stručnjaci ističu da menstruacija ne bi trebalo da kasni više od pet dana, kao i da se ona koja počinje između jednog i četiri dana ranije ili kasnije od očekivanog smatra se normalnom.

 

higijenski ulošci i tamponi moraju redovno da se menjaju tokom menstruacije kako bi se smanjio rizik od infekcije
higijenski ulošci i tamponi moraju redovno da se menjaju tokom menstruacije kako bi se smanjio rizik od infekcijefoto: New Africa/Shutterstock

Zašto kasni menstruacija?

 

Postoji više razloga koji mogu da dovedu do kašnjenja menstruacije i neredovnog ciklusa, a medicinska platforma Healthline kao sledeće izdvaja:

 

  • Stres. Sistem odgovora tela na stres je ukorenjen u hipotalamusu, a kada nivo stresa dostigne vrhunac, mozak poručuje endokrinom sistemu da preplavi organizam hohrmonima koji uključuju "režim borbe" – kao u prošlosti, kada su naši preci morali da beže od predatora. Ovi hormoni potiskuju neke funkcije, između ostalog i one u reproduktivnom sistemu, pa može doći do prestanka ovulacije i, samim tim, kašnjenja menstruacije.

 

  • Naglo gojenje ili mršavljenje. Ozbiljne promene telesne težine mogu uticati na menstruaciju zbog hormonske neravnoteže, pa ona može da kasni ili potpuno izostane. Uz to, značajno ograničenje kalorija utiče na komunikaciju mozga s endokrinim sistemom i uputstva za proizvodnju reproduktivnih hormona.

 

  • Vežbate više nego inače. Ukoliko vežbate naporno, to može da dovede do propuštanja ili neredovne menstruacije, najčešće kod žena koje treniraju nekoliko sati dnevno, piše Healthline. Radi se, naime, o tome da se sagoreva više kalorija nego što se unese, pa telo nema dovoljno energije da nesmetano rade svi njegovi sistemi.

 

  • Sindrom policističnih jajnika. Kako ovaj sindrom podrazumeva skup simptoma uzrokovanih neravnotežom reproduktivnih hormona, može doći i do neredovne ovulacije i, posledično, menstruacije. Ona može da bude manje ili više obilna, da kasni, izostane itd.

 

Vrlo je važno beležiti početak svakog menstrualnog ciklusa
Vrlo je važno beležiti početak svakog menstrualnog ciklusafoto: Alexander Klenov / Alamy / Alamy / Profimedia
  • Oralna kontracepcija. Iako pilule za kontracepciju obično deluju tako što je ciklus tačan "u dan", na početku je moguće da menstruacija bude neredovna, makar u prvim mesecima.

 

  • Perimenopauza i rana menopauza. Kako se (peri)menopauza pre svega tiče reproduktivnih hormona, moguće je da menstruacija kasni i izostaje. Tada se javljaju još valunzi, noćno znojenje, poremećaji sna, suvoća vagine, smanjen libido itd.

 

  • Problemi sa štitnom žlezdom. Postoji više poremećaja štitne žlezde, od kojih su najčešći hipotireoza i hipertireoza, koji mogu da utiču na menstrualni ciklus zbog promene u nivou reproduktivnih hormona.

 

  • Neke hronične bolesti. Stanja kao što su celijakija i dijabetes ponekad su povezana sa menstrualnim ciklusom ukoliko nisu pod kontrolom.

 

makonda-tracker