imajte u vidu...

KAKO SE IZVODI, KAKAV JE OPORAVAK, KOJE SU KOMPLIKACIJE? Glavne razlike između prirodnog porođaja i carskog reza

0

Evo šta svaka žena mora da zna o proceduri, oporavku i eventualnim komplikacijama u oba načina porođaja

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Vaginalni porođaj ili carski rez — dilema koja traje godinama unazad i o kojoj se vrlo često govori. Carski rez je operacija koja može biti planirana ili pak hitna, ukoliko dođe do komplikacija, piše Yumama.

 

Planirani carski rez se obično radi kada doktor smatra da je to sigurnije, usled trudnoće sa više beba, ukoliko je beba mnogo velika, ukoliko beba nije okrenuta glavom, ako ste pre toga radili carski rez, ukoliko postoje stanja poput visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, dijabetesa.

 

Hitan carski rez se vrši onda kada porođaj ne napreduje normalno, ukoliko postoji problem sa fetusom, placentom, pupčanom vrpcom. Carski rez u ovakvim situacijama spašava život mame i bebe.

 

Evo koje su osnovne razilke.

 

 

Procedura

 

Tokom vaginalnog porođaja, majka oseća sam porođaj, dok joj se cerviks širi.

 

Materica se kontrahuje, te tako pokreće bebinu glavu ka vaginalnom otvoru. Neke žene žele epidural kako bi se bolovi smanjili, dok su neke više za porođaj bez ikakvih lekova. Vrlo verovatno ćete moći da držite svoju bebu odmah nakon porođaja. Porođaj može trajati 12 do 14 sati kada su u pitanju prvorotke, a malo kraće ukoliko ste već rađali.

 

Carski rez je operacija koja obično traje 45 minuta od početka do kraja.

 

Beba se rađa u prvih petnaest minuta. Može se vršiti pod totalnom anestezijom, ili pak uz epidural ili spinalnu anesteziju, koja blokira donju polovinu tela. Zbog lekova protiv bolova, sam proces ne boli uopšte, iako ćete možda osećati pritisak ili vađenje bebe kao neku vrstu senzacije.

 

foto: Shutterstock

Oporavak

 

Teško je predvideti koliko će trajati oporavak, jer je svaka žena drugačija.

 

Nakon vaginalnog porođaja, žena obično ostaje 24-48 sati u bolnici. Posle porođaja javljaju se krvarenja, otoci, grčevi. Mame bi trebalo da se odmaraju barem nekoliko nedelja.

 

Ukoliko je u pitanju carski rez, prateći efekti su malo češći. Možete osećati mučninu, slabost tokom prvog dana. Kašljanje, kijanje, smeh mogu izazvati bol. Kada prođe prvi dan bićete u stanju da se pokrećete, što je mnogo važno zbog vašeg organizma. Verovatno ćete u roku od nekoliko dana moći da odete kući. Dobićete prepisane lekove protiv bolova, a nekoliko nedelja narednih je važno da se odmarate i isceljujete.

 

Komplikacije

 

Tokom vaginalnog porođaja često dođe do pucanja međice, a nekada se radi i epiziotomija. Ovo zahteva kasnije ušivanje, a može izazvati bolove. Problemi sa kontrolisanjem bešike su takođe mogući nakon porođaja.

 

U slučaju carskog reza, komplikacije mogu biti potencijalne infekcije, hemoragija i krvarenje, povrede bešike ili creva tokom operacije. Nekada se mogu desiti negativne reakcije na anesteziju.

 

Iako su rizici za bebu tokom carskog reza minimalni, nekada može doći do respiratornih problema, naročito ako se rodi pre 39. nedelje. Tokom vaginalnog porođaja beba se oslobađa te tečnosti iz pluća.

 

 

makonda-tracker