važno je upoznati je

Njene upale i ciste su VRLO nezgodne: Bartolinijevu žlezdu imaju SAMO ŽENE i ovo MORAJU da znaju o njoj

0

Ove parne alveolarne žlezde su veličine graška, pa se u normalnim uslovima ne osećaju pod prstima. Njihova uloga je od ogromne važnosti za žensko telo, pa je samim tim bitno znati koje su eventualne promene u stanju i funkciji Bartolinijevih žlezda

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Bartolinijeve žlezde nalaze se ispod malih usana, u blizini vaginalnog otvora, a prvi put su opisane još u 17. veku, kada ih je otkrio danski anatom Kaspar Bartolin Mlađi.


One su jajastog oblika, dugačke oko 1,5 centimetara i široke pola centimetra. Smeštene su u površinskoj perinealnoj vrećici, između pripoja klitorisa i otvora vagine i služe za vaginalnu sekreciju i lubrikaciju prilikom seksualnog uzbuđenja, onako kako kod muškaraca deluju Kuperove bulbouretralne žlezde. Na taj način se štiti osetljiva regija vulve tokom odnosa.

 

U slučaju začepljenja izvodnih kanala, dolazi do nakupljanja tečnosti u Bartolinijevoj žlezdi i njenog zapaljenja, što može i ne mora da rezultatira bolom. U pitanju je stanje poznato kao bartolintis ili Bartolinova cista. Manje ciste obično ne daju nikakve simptome, a budući da su ove žlezde tako sitne da ih žene ne osećaju ciste se razvijaju bez svesti pacijentkinje. Neki od simptoma veće ciste su pojava bezbolne i sićušne kvržice i/ili crvenila blizu vaginalnog otvora, otok u ovoj regiji i osećaj nelagode tokom sedenja, hoda ili intimnog odnosa.

 

bol u leđima, Sedenje
foto: Profimedia

U slučaju da se cista inficira, nastaje izrazito bolni apsces, zbog kog je neophodno posetiti ginekologa, a njega mogu da prate groznica, bol i pojava gnoja. Tada su potrebni incizija i drenaža gnojnog sadržaja i primena antibiotika.

 

Jedno od mogućih stanja jeste i uvećanje žlezde usled infekcije, a obično su izazivači bakterije koje izazivaju hlamidiju i gonoreju i Escherichia coli. Zbog toga su pravilna i redovna higijena i upotreba prezervativa najvažija prevencija infekcije Bartolinijevih žlezda.

 

U nekim slučajevima lekari preporučuju rutinsku operaciju ove žlezde, koja podrazumeva da se začepljeni kanali učine ponovo prohodnim za oticanje tečnosti.


Još jedno od stanja koje može da pogodi ove parne organe jeste kancer, koji je, doduše, izrazito redak ― rak Bartolinijeve žlezde javlja se u tek 1% slučajeva raka vulve.

 

 

makonda-tracker