misteriozno stanje

Dr Perišić mu poručio – NIPOŠTO SODA BIKARBONA! Saša Joksimović se požalio na problem s kojim se bori godinama

0

Poznati glumac još od srednje škole oseća iste tegobe, a lekari ne uspevaju da utvrde dijagnozu

foto: Dragan Kadić
foto: Dragan Kadić

Poznati glumac i voditelj Saša Joksimović progovorio je nedavno po zdravstvenom problemu koji ga muči godinama, a i dalje nema dijagnozu i ne uspeva da utvrdi šta izaziva njegove tegobe.


Naime, on oseća bolove u želucu još od srednjoškolskih dana, više puta je radio mnoge analize, uključujući i gastroskopiju, vrlo neprijatan pregled koji podrazumeva da se "proguta sonda". Međutim, stručnjaci još uvek nisu uspeli da utvrde šta Joksimoviću izaziva bolove, a on je o ovom svom stanju popričao s uglednim gastroenterologom dr Vojislavom Perišićem.

 

Nije potrebno toliko puta gutati sondu – napomenuo je dr Perišić i naglasio da, nakon što je jednom isključena mogućnost da pacijent ima tumor ili čir, nema potrebe ponavljati pregled. – Gastroskopija se izvodi kako bi se otkrilo da li pacijent možda ima čir ili karcinom. Kada se to isključi, nema potrebe ponavljati ovu vrstu pregleda, već treba dalje analizirati ishranu i proveriti šta tačno pacijentu izaziva probleme.


On je procenio da Joksimović ima oko 15 kilograma viška, u čemu nisu bili saglasni.


Višak mi je pet kilograma – kaže glumac.

 

Saša Joksimović, Nevena Joksimović
foto: Dragana Udovičić

Kako je dr Perišić objasnio, budući da je Joksimoviću uvećan stomak, što može da ukaže na pojavu refluksa, odnosno vraćanja kiseline u jednjak.


Nikada nisam osetio kiselinu onako kako obično ljudi pate od nje – objasnio je Joksimović. – Međutim, veoma često imam bolove u želucu i to me muči i sad, dok pričam ovde s vama. Kako je dr Voja objasnio, moguć je i takozvani "tihi refluks", jaka želučana kiselina koja se ne oseća u jednjaku.

 

Dr Vojislav Perišić
foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/RTS ORDINACIJA - ZVANIČNI KANAL

Prema rečima ovog lekara, takva hipersekrecija "počinje u poznim noćnim satima dovodi do bola koji budi pacijenta u dva noću, u četiri ili u šest sati ujutru". Najbolje najpre pokušati s redukcionom ishranom, odnosno isključivanjem određenih namirnica iz jelovnika i praćenje smanjuju li se tegobe nakon toga.


Ne treba očekivati brzo izlečenje - obično je potrebno barem šest meseci do godinu dana – kaže dr Perišić u emisiji RTS Ordinacija. – Za "brzu" pomoć mogu se koristiti lekovi protiv kiseline - antacidi, ali ne i soda bikarbona. Kad njeno dejstvo prođe, situacija bude još gora.

 

 

makonda-tracker