i zasitne i ukusne

Kako se kuvaju špargle? 5 super recepata zbog kojih ćete se "daviti" u njima

0

Osim što su veoma zdrave imaju i malo kalorija, pa su idealne ako želite da skinete koji kilogram viška 

NAJLEPŠA JELA SA ŠPARGLAMA
NAJLEPŠA JELA SA ŠPARGLAMA foto: Shutterstock / Timolina

Špargle su sezonsko povrće koje se često smatra supernamirnicom zbog svoje nutritivne vrednosti i zdravstvenih koristi. Bogate su hranljivim materijama, a siromašne kalorijama, pa su odličan izbor i za one ljude koji žele da smršaju.

 

Sadrže vitamine A, C, E, K i B9 (folna kiselina) i veoma su bogat izvor antioksidanasa. One takođe podržavaju rad digestivnog sistema, obiluju vlaknima koja pomažu varenje i podržavaju zdravlje creva.

 

Sadrže inulin, prebiotik koji hrani korisne bakterije u crevima. Dobre su za srce i krvne sudove.

 

Kako najjednostavnije skuvati špargle?

 

Sastojci:

 

  • sveže špargle
  • voda
  • so
  • (opciono) limun, maslinovo ulje ili puter

 

Priprema:

 

Operite špargle pod mlazom hladne vode. Odstranite drvenaste (čvrste) krajeve – najlakše je da savijete svaku stabljiku i ona će sama pući tamo gde treba.

 

Kuvanje: U šerpi prokuvajte vodu i dodajte prstohvat soli. Ubacite špargle i kuvajte ih 2–4 minuta, zavisno od debljine. Trebale bi da ostanu hrskave, ne prekuvane. Za tanje špargle dovoljno je 2 minuta, deblje 3–4 minuta.

 

Izvadite ih i odmah ubacite u činiju sa hladnom vodom (ili vodom sa ledom) da zadrže boju i svežinu. Ocedite ih i po želji prelijte maslinovim uljem, otopljenim puterom ili sokom od limuna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SHRUB (@shrub.london)

5 najlepših recepata za jela sa šparglama 

 

Špargle sa jajima na oko

 

Sastojci:

 

  • špargle (250 g)
  • 2 jaja
  • maslinovo ulje ili puter
  • so i biber
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie (@prouditaliancook)

Priprema:

 

Skuvajte špargle 2–3 minuta u slanoj vodi, pa ih ocedi. Na tiganju zagrejte malo ulja/putera, dodajte špargle i kratko propržite. Razbijte jaja preko špargli i pržite dok belanca ne budu čvrsta, a žumance ostane tečno.

Posolite i pobiberite po ukusu.

 

Pečene špargle sa parmezanom

 

Sastojci:

 

  • špargle (300 g)
  • maslinovo ulje
  • rendani parmezan
  • so, biber
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Evie (@evie.saffronstrands)

Priprema:

 

Rernu zagrejte na 200°C. Špargle poređajte u pleh, prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Pospite rendanim parmezanom. Pecite 10–15 minuta, dok sir ne porumeni.

 

Krem čorba od špargli

 

Sastojci:

 

  • 300 g špargli
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 krompir
  • 1 kašika putera
  • 500 ml bujona (povrtni ili pileći)
  • pavlaka za kuvanje

Priprema:

 

Na puteru propržite sitno seckan luk i krompir. Dodajte iseckane špargle (ostavi vrhove za dekoraciju), nalijte bujon i kuvajte 15–20 minuta.

Izblendirajte u glatku čorbu, dodajte malo pavlake i začinite po ukusu.

 

Pasta sa šparglama i limunom

 

Sastojci:

 

  • testenina po izboru
  • 200 g špargli
  • 2 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • limunova korica i sok
  • parmezan

Priprema:

 

Testeninu skuvajte, špargle kratko skuvajte ili propržite sa belim lukom. Sve sjedinite u tiganju sa limunovim sokom i koricom. Pospite parmezanom i servirajte toplo.

 

Omlet sa šparglama i sirom

 

Sastojci:

 

  • 3 jaja
  • 100 g špargli
  • malo mleka
  • rendani sir (gauda, feta, kozji sir...)
  • začini po ukusu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Susy57 (@susyhobbies57)

Priprema:

 

Špargle kratko propržite na tiganju. Umutite jaja s mlekom i začinima, pa ih prelijte preko špargli. Dodajte sir i pržite dok se jaja ne stegnu. Presavijte omlet i poslužite.

 

makonda-tracker