prepoznajte je što pre

Osećate li neki od njih posle uživanja u mleku, siru, jogurtu...? Ovo su najčešći simptomi INTOLERANCIJE NA LAKTOZU

0


Prvi simptomi netolerancije na mlečni šećer mogu da se jave u detinjstvu, ali za ovo stanje je specifično to može da se primeti iznenada, u odraslom dobu

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Laktoza je vrsta šećera koja se može pronaći u mleku većine sisara, a za njegovo varenje zadužen je enzim po imenu laktaza, što je posebno važno za novorođenčad i njihov još uvek nedovoljno zreo digestivni trakt. Do odraslog doba oko 70 odsto ljudi više ne proizvodi dovoljno laktaze da bi njihovo telo na adekvatan način obradilo laktozu u mleku i mlečnim proizvodima, što izaziva brojne simptome.


Interesantno, to je posebno čest slučaj kod ljudi neevropskog porekla, a još interesantnije ― intolerancija na laktozu može da se pojavi nakon operacije, kao posledica gastrointestinalnih oboljenja poput virusnih i bakterijskih infekcija.


Ukoliko popijete jednu šolju mleka, a netolerantni ste na mlečni šećer, možete da očekujete simptome u periodu od 30 minuta do pola sata.

 


Najčešći pokazatelji intolerancije na laktozu su:

 

  • Bolovi u stomaku i nadimanje


Ovi simptomi javljaju se i kod dece i kod odraslih, a razlog je to što telo, kada nije u stanju da razloži laktozu, propušta ovaj šećer kroz stomak do debelog creva.


Ugljene hidrati kao što je laktoza ćelije koje oblažu debelo crevo ne mogu da apsorbuju, ali je moguća fermentacija i razlaganje od strane bakterija koje čine normalnu crevnu mikrofloru. Pri tome usled fermentacije dolazi do oslobađanja kratkolančanih masnih kiselina, kao i hidrogena, ugljen-dioksida i metana.

 

Posledica su bolovi i grčevi u stomaku, dok nadimanje nastaje kao rezultat nakupljanja vode i gasova u crevu. U nekim slučajevima može doći i do mučnine i povraćanja, recimo nakon prekomernog konzumiranja laktoze, usled infekcija, upotrebe određenih lekova itd.

 

Intolerancija na laktozu
foto: Shutterstock
  • Dijareja

 

Ova česta stomačna tegoba definiše se kao stolica retke konzistencije koja se u periodu od 24 časa izbacuje u meri većoj od uobičajene. Usled reakcije osobe netolerantne na laktozu, do dijareje dolazi zbog nakupljene vode u debelom crevu, što povećava količinu i tečnost stolice, a to je češći slučaj kod beba i dece koje ne mogu da vare laktozu nego kod odraslih.

 

  • Konstipacija

 

Zatvor karakterišu tvrde i proređene stolice, osećaj da creva nisu potpuno ispražnjena, neprijatnost u stomaku, nadimanje i prekomerno naprezanje. Ovaj simptom je, međutim, znatno ređi nego dijareja.


Prilikom fermentacije nesvarene laktoze u debelom crevu, nastaje metan, koji usporava vreme potrebno hrani da izađe iz stomaka, što u nekim slučajevima može da izazove konstipaciju. Ovaj efekat metana istraživan je samo kod pacijenata koji pate od sindroma razdražljivih creva i rasta bakterija, pa se intolerancija na laktozu obično ne dovodi u vezu sa zatvorom. Neki od uzroka mogu biti i dehidracija, manjak vlakana u ishrani, određena terapija, Parkinsonova bolest, hemoroidi...

 

  • Gasovi

 

Fermentacija laktoze u debelom crevu povećava, kao što smo pomenuli, količinu metana, hidrogena i ugljen-dioksida, a količina gasova se razlikuje od osobe do osobe, u zavisnosti od toga koliko je efikasna i raznovrsna mikroflora, kao i od reapsorpcije gasova u debelom crevu.

 

 

makonda-tracker