oprez!

Za šta NE SME da se koristi SODA BIKARBONA? 8 stvari koje NIKAD ne treba da čistite ovim moćnim prahom

0

Koristili je za predmete po kući ili sopstveno telo, za ofve efekte sode bikarbone morate da znate

foto: Sunny Forest/Shutterstock
foto: Sunny Forest/Shutterstock

Deluje kao da nema površine koju soda bikarbona, uz nekoliko kapi sirćeta, ne može da usija do savršenstva, ali postoje delovi doma kojima ona ne sme ni da priđe

 

Soda bikarbona je natrijum bikarbonat, beli prah koji je rastvorljiv u vodi. U pitanju je so koja ima vrlo široku primenu u čišćenju, u kombinaciji sa alkoholnim sirćetom čini da uspešno "manipulišemo" molekulima. Drugim rečima, soda bikarbona rastvara prljavštinu, a sirće razlaže minerale – rezultat je čistoća kakvu često ne možemo da postignemo ni specijalizovanim tečnostima.

 

Međutim, postoji nekoliko predmeta koje ne bi trebalo čistiti sodom bikarbonom...

 

  • Staklo


Iako se često preporučuje da se trunčica sode bikarbone upotrebi prilikom pranja prozora, stručnjaci za čišćenje iz američke kompanije Clean Home smatraju da je ona prejak abraziv za osetljivu površinu kakva je staklo.

 

Prozor, Zima
foto: Shutterstock / quadshock
  • Aluminijum


Ako imate kvalitetno aluminijumsko posuđe, verovatno ste bili u iskušenju da ga dobro oribate sodom bikarbonom. Kako ističe Džek Prenter iz kompanije za čišćenje Chore Bliss, to je dopušteno samo ako ćete odmah temeljno da isperete šerpu ili tiganj.


Naime, soda bikarbona može da dovede do oksidacije aluminijuma i do toga da ova površina potamni i poprimi braon nijansu.

 

  • Keramička ploča

 

Soda bikarbona je vrlo efikasna u čišćenju šporeta i skidanja masnoće iz rerne, ali ne bi trebalo da se koristi za ribanje ravne keramičke ploče jer može da je izgrebe i ostavi beli film koji se teško uklanja.

 

Šporet, Šporet sa ravnom pločom, Ravna ploča, Ugradni šporet, Duboki tiganj, Kuhinja
foto: NavinTar/Shutterstoc
  • Mermer

 

Soda bikarbona nikada se ne koristi za čišćenje mermera i kvarca jer može da ošteti zaštitni sloj kojim su premazani i ostavi ogrebotine.

 

  • Drveni nameštaj

 

Kao i u slučaju mermera, drvo je uglavnom premazano raznim lakovima za završnicu, a soda bikarbona može da nanese oštećenje kom kasnije nema pomoći.

 

  • Bilo šta sa udubljenjima i pukotinama

 

Soda bikarbona ostavlja prašnjave ostatke kada se osuši, pa ne bi trebalo da se koristi za čišćenje predmeta sa dubljim usecima.

 

  • Ljudska koža

 

Pošto je soda bikarbona baza, a koža je blago kisela, njena česta primena na koži može da neutrališe normalni nivo kiseline i isuši je i izazove iritacije i pukotine.

 

Vrat, Dekolte, Nega kože, Koža, Žensko telo
foto: katherinegregorio/Shutterstock
  • Kosa

 

Mnogo je recepata za negu kose u kojima se navodi soda bikarbona kao ključni sastojak, ali imajte na umu da je ne treba koristiti ni često ni dugo. Baš kao i u slučaju kože, može da dovede do isušivanja, poremeti normalan nivo pH vrednosti kože glave i liči skalp prirodnih ulja.

 

 

makonda-tracker