(recept)

Nije lek, ali obiluje hranljivim sastojcima: Koru ove voćke uvek bacate, ali ako skuvate ČAJ — telo će vam biti zahvalno

0

Imajte u vidu da se nijedno voće ne koristi kao lek

foto: evaspure_2781/Shutterstock
foto: evaspure_2781/Shutterstock

Dragocena crvena voćka nar (lat. Punica granatum) rado se jede širom sveta, a malo je poznato da on nije samo ukusna zdrava poslastica, već prava riznica zdravlja.


Spada u omiljeno voće u Indiji, gde se konzumira tokom čitave godine, a iako zahteva malo više strpljenja zbog čišćenja zrnaca, isplati se svaki sekund čekanja jer je nar jedna od najhranljivijih voćki.

 

U sto grama nara nalaze se 83 kalorije i četiri grama vlakana, što je 16 odsto od preporučenog dnevnog unosa. Obiluje vlaknima, pre svega celulozom i ligninom, koji spadaju u nerastvorljiva vlakna.

 

Nar
foto: Shutterstock/GoncharukMaks

Nar obiluje i polifenolima, antioksidansima koji štite od raka, jačaju zdravlje srca i pozitivno utiču na kognitivne funkcije. Tu je i kvercetin, koji povećava izdržljivost i snagu mišića, kao i mnoštvo vitamina i minerala. U 100 grama nara nalazi se toliko vitamina C da zadovoljava oko 17 odsto dnevne potrebe, zatim značajna količina vitamina K, koji deluje protiv zgrušnjavanja krvi. Sadrži i folate, vitamin B6, tiamin, gvožđe, kalijum...


Poznato je da nar smanjuje nivo oksidativnog stresa u arterijama i zapaljenske procese u njima, a deluje i protiv lipida u srčanom mišiću i povoljno utiče na rad srca.

 

Jedna studija japanskih naučnika je 2004. godine pokazala da nar pomaže kod tegoba izazvanih menopauzom i depresivnih stanja tako što snižava indikatore depresije i ublažava promene raspoloženja. Istraživanje objavljeno 2011. u naučnom listu "Žurnal nutricionističke biohemije" dokazalo je i da ekstrakt nara deluje snažnije od lekova estradiola i tamoksifena, zbog čega se smatra da nar smanjuje rizik za nastanak raka dojke koji je izazvan estrogenom. Uopšteno, za većinu studija navodi se da su sprovedene na malim uzorcima ili tek na životinjama, pa se definitivni zaključci oko lekovitih svojstava kore ovog voća ne mogu doneti.

 

Nar
foto: Shutterstock

Uz to, nar možda može da ublaži valunge u menopauzi.


Može se koristiti na mnogo načina, a često se savetuje da se zrna nara dodaju jelima od mesa i salatama. Sve je popularniji čaj od kore nara, koji uz dodatak još nekoliko sastojaka, pruža bogat ukus i obiluje hranljivim materijama.

 

Čaj od kore nara

 

Sastojci:

 

  • kora jednog nara
  • kora jedne pomorandže
  • 3-4 lista sveže nane
  • kašika rendanog đumbira
  • ½ kašičice kumina
  • ½ kašičice meda
  • 2 šolje vode

 

Priprema


Pomešajte rendanu koru jednog nara i jedne pomorandže, pa prelijte vodom i ostavite da se kuva. Kad proključa, dodajte nanu, đumbir i kumin, ostavite još minuta, pa sklonite s vatre.


Ostavite da odstoji poklopljeno 15 minuta, pa procedite i zasladite medom.

 

 

makonda-tracker