icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

obratite pažnju

ODMAH potražite novog: 3 stvari koje ginekolog NE SME da radi prilikom pregleda

Podeli:

Ukoliko vaš ginekolog ponavlja ove greške za vreme pregleda, vreme je da pronađete novog

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Poseta ginekologu, iako je obično neprijatno iskustvo, ne mora da bude stresan događaj: ukoliko to jeste slučaj, znači da postoji problem u načinu na koji se lekar ophodi prema pacijentkinji. Uvek moramo da budemo svesne šta nam predstoji i da se neprijatnost svede isključivo na sam pregled, odnosno da ženi bude dovoljno prijatno da može da razgovara s ginekolog otvoreno.

 

Šta je, s druge strane, ono što ne sme da se događa u ginekološkoj ordinaciji?

 

  • Ne sme da nameće svoja ubeđenja


Ukoliko ginekolog ima neko nemedicinsko mišljenje, jednostavno je — mora da ga zadrži za sebe! Bez obzira na to da li je tema abortus, kontracepcija, operacija, on ne sme da meša svoja lična uverenja u posao i nameće svoj stav jer sve odluke koje se tiču vašeg tela donosite uvek i samo vi.

 

 

  • Ne sme da komentariše vaše telo


Jedan ginekolog je jednom komentarisao da sam "puna celulita", pitao me imam li dečka i prasnuo u smeh kad je čuo da imam — kaže nam MIlena (31). — Naravno, bio je to poslednji put da sam ušla u njegovu ordinaciju i, naravno, kasnije mi je bilo vrlo neprijatno da se opustim na pregledima.

 

ginekologija
foto: Shutterstock

Ukoliko ne postoji neki medicinski razlog, ginekolog ne sme da komentariše vaš izgled — recimo, razgovor o maljavosti je u redu ako su one simptom policističnih jajnika, razgovor o maljavosti nije u redu ukoliko lekar želi da vam preporuči salon za depilaciju.

 

  • Ne sme da radi ništa bez najave


Gineokološki pregled jedan je od najneprijatanijih, s tim je saglasna svaka žena. Čak i kad se nađete pored najboljeg ginekologa na planti, osećaj je neugodan i čak i najopuštenije među nama samo žele da se sve završi što pre.

 

Zato je veoma važno da žena u svakom trenutku bude svesna toga šta će se sledeće dogoditi, kako se zovu i čemu služe instrumenti koji se koriste. Ako vam ginekolog ne govori sam, pitajte ga — to je vaše telo i morate da znate šta se upotrebljava!


Veoma je važno da lekaru kažete ukoliko tokom pregleda osećate bol — savetuje dr Regan Meksonald Mozli iz Ameirčke federacije za planirano roditeljstvo.

 

 

Inicijalizacija u toku...