hranite li se ovako?

Jedna studija je pokazala NEVEROVATNE REZULTATE: Konzumiranje VINA I SIRA štiti od razvitka OVOG zdravstvenog problema

0

Redovno i umereno konzumiranje vina i sira, prema jednoj američkog studiji, pozitivno utiče kao prevencija od demencije — evo i kako je to otkriveno

foto: Fusionstudio/Shutterstock
foto: Fusionstudio/Shutterstock

Jedno istraživanje pokazalo je da vino i sir nisu samo perfektna kombinacija za gurmane i hedonizam, većć takođe snižavavaju rizik za razvijanje kognitivnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest.

 

Najčešći oblik demencije, Alchajmerova bolest, vodi do pogoršanja moždanih funkcija koje ugrožavaju pamćenje i sposobnost da izvršavamo dnevne obaveze. 

 

 

Kako je ishrana značajan marker našeg zdravlja kasnije u životu, studije su pokazale vezu između ishrane i demecije. Jedna studija Univerziteta u Ajovi ističe da konzumiranje vina i sira plodotvorno deluje na naše kognitivno zdravlje kako starimo! 

 

Podaci biomedicinskog istraživanja govore da je ono sprovedeno na više od 1700 učesnika, od 46 do 77 godina, tokom jednodecenijskog perioda. Svaki ispitanik samostalno je davao odgovore na pitanja koja su uključivala podatke o ishrani, ali i test inteligencije koji je merio sposobnost da brzo koriste logiku kako bi rešili probleme.

 

Upitnici su zahtevali da se odgovori na pitanja koliko često konzumiraju voće, povrće, ribu, meso, jagnjetinu, živinu, svinjetinu, govedinu, sir, hleb, đitarice, čaj i kafu, pivo, crveno i belo vino, različita pića...

 

Podaci su pokazali korelaciju između konzumacije crnog vina i sira i boljih rezultata na testovima inteligencije, istakao je glavni istraživač, doktor Aurijel Vilet za Wine Spectator.

 

Vino
foto: Shutterstock, Africa studio

Uz umerenu, nepreteranu konzumaciju crnog vina i sira, kao i izostanak genetskih predispozicija za rizik od razvitka kognitivnih bolesti, pokazalo je da takvi ispitanici imaju najbolje rezultate.

 

U zavisnosti od genetskih faktora, neki ljudi su, čini se, više zaštićeni od Alchajmerove bolesti, dok su drugi pod većim rizikom. Verujem da dobar izbor hrane deluje kao prevencija ovih tipova bolesti — rekao je glavni autor studije Brendon Klajndinst.

 

Studija nije istražila koje komponenete vina i sira nose najveći benefit, a naglašeno je da su potrebna dalja istraživanja u vezi sa tim da li promena ishrane striktno utiče na poboljšanje zdravlja mozga.

 

 

makonda-tracker