ublažava tegobe

Povoljan, ukusan, SUPERZDRAV: Moćan prirodni lek koji pomaže kod ARTRITISA možda već imate u kući

0

Brojna naučna istraživanja dokazala su da ovaj čaj može ublaži tegobe koje prate reumatoidni artritis, a uz to doprinosi opštem zdravlju i prevencija je mnogih drugih bolesti.

foto: Suriyawut Suriya/Shutterstock
foto: Suriyawut Suriya/Shutterstock

Reumatoidni artritis, hronično zapaljensko reumatsko oboljenje, rasprostranjeno je u današnjoj populaciji — ima ga skoro svaki četvrti čovek na svetu. Ova bolest češće se javlja kod žena, posebno u periodu od 30. do 50. godine, a poznato je da pogađa pre svega zglobove, ali neretko i unutrašnje organe, kožu i nervni sistem.


Neki ljudi kojima je utvrđen reumatoidni artritis imaju periode intenzivnog zapaljenja, a u tim situacijama im, uz obaveznu terapiju koju propisuje lekar, od pomoći mogu biti i prirodna sredstva koja su se pokazala kao vrlo efikasna u ublažavanju tegoba koje ovo stanje nosi sa sobom.

 

Jedno od njih je veoma često i gotovo da se može naći u svakoj kuhinji — zeleni čaj, za koji mnogi kažu da je najzdraviji čaj na planeti.

 

Zeleni čaj, Čaj
foto: Anna Nahabed/Shutterstock

Ovaj čaj se vekovima koristi u azijskoj tradicionalnoj medicini, zbog niza pozitivnih efekata koji su primećeni prilikom njegove konzumacije. Pre svega je koristan zahvaljujući polifenonima, biljnim jedinjenjima koje ima u velikoj količini i koja su dokazani borac protiv slobodnih radikala, jedinjenja koja oštećuju ćelije.


Kako je saopštila američka neprofitna organizacija Fondacija za artritis, polifenoli imaju snažno antizapaljensko dejstvo, a zeleni čaj je izvanredan izvor epigalokatehin-3- galata (EGCG), vrste polifenola s moćnim antioksidativnim efektom.


Istraživanje stručnjaka s Univerziteta u Mičigenu pokazalo je da upravo epigalokatehin-3- galat može da bude od ogromne pomoći ljudima koji pate od reumatoidnog artritisa jer ograničava proizvodnju određenih molekuka u imunom sistemu koji mogu da budu okidač za zapaljenje i bol u zglobovima. Uz to, ovo jedinjenje štiti hrskavice i kosti.

 

zeleni čaj, čaj
foto: Shutterstock

Ono što je veoma važno imati u vidu jeste to što lekari ne preporučuju da se zeleni čaj, koji ima snažno dejstvo, pije u kombinaciji s određenim lekvoima jer može da utiče na njihov efekat. Među njima su razređivači krvi, antibiotici i beta blokatori, a ako ga piju ljud koji unose i inhibitore monoaminske oksidaze može doći do naglog skoka krvnog pritiska.

 

I ne samo što je dobar kod artritisa već zeleni čaj deluje tako što poboljšava opšte stanje organizma.  Utvrđeno je da on poboljšava kognitivne sposobnosti ― istraživanje stručnjaka Univerziteta u Bazelu pokazalo je da zeleni čaj pozitivno deluje na radnu memoriju, odnosnu onu koju koristimo svakodnevno. Pored toga, dobro je poznato da polifenoli iz zelenog čaja smanjuju rizik za nastanak Alchajmerove bolesti. Zahvaljujući kofeinu, on može da poboljša raspoloženje, umanji stres, a uz to je efikasan kod zubobolje, deluje analgetički, smanjuje sve upale u organizmu, jača imuni sistem i tera virusne i bakterijske infekcije, doprinosi mršavljenju...

 

Nije slučajno proglašen za najzdraviji na svetu, zar ne?

 

 

 

 

makonda-tracker