imajte na umu

HORMON TRUDNOĆE I NJEGOVE TAJNE: Šta je Beta HCG i kako se on menja po nedeljama drugog stanja?

0

Saznajte šta je Beta HCG, kako se on meri i koje su mu okvirne vrednosti po nedeljama trudnoće.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Beta HCG je humani horionski gonadotropin. Drugi naziv mu je hormon trudnoće. Ovaj hormon se luči u tkivu posteljice bebe. Dijagnostički može da posluži za utvrđivanje trudnoće, ali i praćenje njenog toka.

 

Njegovo lučenje može da se registruje nekoliko dana nakon implantacije embriona u matericu. Na dan kada žena najčešće radi test za utvrđivanje trudnoće – prvog dana kada joj izostane menstruacija, što je u proseku 12 do 14 dana posle ovulacije – nivo Beta HCG-a u krvi je oko 100 IU/L, ali može biti i dosta viši ili niži. U slučaju višepolne trudnoće, nivo Beta HCG može biti značajno viši.

 

 

Nivo ovog hormona se u trudnoći, koja se pravilno razvija, otprilike duplira svaka dva dana. Zato lekari ponekad traže od trudnica da nekoliko puta na početku trudnoće prekontrolišu nivo ovog hormona i potvrde da je trudnoća uredna.

 

Najviši nivo dostiže oko 9. nedelje trudnoće kada je njegova visina i do 120.000 IU/L. Vrednost nakon toga počinje da pada, a od oko 20. nedelje pa do kraja trudnoće iznosi otprilike 20.000 IU/L.


Kako se meri nivo Beta HCG-a u krvi?


Nivo Beta HCG precizno se meri analizom krvi, ali ima ga i u urinu, gde se njegovo postojanje može potvrditi urinskim testovima za utvrđivanje trudnoće. Ovi testovi najčešće detektuju trudnoću kada Beta HCG dostigne oko 25 IU/L, ali ima i preciznijih i manje preciznih testova. Najčešće se preporučuje da se testovi rade oko dve nedelje posle ovulacije, odnosno na dan kada ženi izostane menstruacija.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker