oslušnite svoje telo

SAMO PMS ILI — TRUDNOĆA? Evo u čemu je razlika između simptoma koji se javljaju u oba slučaja

0

Bolne i otečene grudi normalan su simptom predmenstrualnog sindroma, ali i jedan od prvih pokazatelja drugog stanja. Kako prepoznati razliku?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Predmenstrualni sindrom podrazumeva grupu simptoma koji se javljaju kod žene pred početak menstrualnog ciklusa, obično jednu do čak dve nedelje ranije. Međutim, veliki broj tih pokazatelja da će uskoro doći do krvarenja veoma je sličan simptomima rane trudnoće, a ovo su najčešći.


Krvarenje


PMS: U slučaju predmenstrualnog sindroma ne bi trebalo da bude genitalnog krvarenja, osim u slučajevima variranja hormonskih nivoa iz različitih razloga.


Trudnoća: Za neke žene su rozikaste i tamnobraon tačkice od krvi prvi pokazatelj da su u drugom stanju. To se najčešće dešava između 10. i 14. dana od začeća i traje dan do dva.

 

 

Bolne grudi


PMS: Oticanje grudi i njihova osetljivost javljaju se u drugoj polovini ciklusa, a osetljivost je najveća neposredno pred početak novog ciklusa. Tkivo dojke može čak da deluje kvrgavo i gušće, a sve ove simptome neretko prati i tup bol i osećaj punoće u grudima. Kako nivo progesterona opada, tako su grudi sve manje osetljive.


Trudnoća: U ranoj trudnoći, grudi mogu da budu osetljive na dodir, postoji osećaj da su teže i punije zbog oticanja. Do tih simptoma obično dolazi jednu do dve nedelje nakon začeća i mogu da potraju duže zbog rasta progesterona.


Promene raspoloženja


PMS: Ukoliko vam se raspoloženje naglo menja, razdražljivi ste, mrzovoljni, osećate se anksiozno i imate napade plača zbog predmenstrualnog sindroma, to bi trebalo da prođe čim počne ciklus. Ove simptome mogu da ublaže vežbanje, kvalitetniji san i ishrana koja podiže serotonin, poput Omega-3 masti i čokolade.


Trudnoća: U slučaju trudnoće, ove promene raspoloženja ne prestaju, već samo variraju u intenzitetu.

 

tuga, nesreća, plač, depresija, glavobolja, zdravlje žene, bolovi, bol
foto: Profimedia

Grčevi


PMS: Kada je reč o PMS-u, sasvim je normalno doživeti dismenoreju, koju prati osećaj grčeva u materici dan do dva pre početka ciklusa. Bolovi se postepeno smanjuju i prolaze tokom ili nakon ciklusa.


Trudnoća: Umereni grčevi mogu da se jave na samom početku trudnoće i podećaju na blage menstrualne bolove, ali se nalaze i u donjem delu stomaka i u donjem delu leđa. Ukoliko ste u prošlosti gubili plod u trudnoći, ovaj simptom ne smete da zanemarite ni u jednoj fazi već obavezno to kažite svom lekaru. Najvažnije je da se odmarate.


Osećaj umora


PMS: Ukoliko se osećate iscrpljeno, a teško vam je da zaspite, najverovatnije je u pitanju priprema za ciklus. Ovaj neprijatan simptom prolazi za nekoliko dana, a može se ublažiti vežbanjem.


Trudnoća: U drugom stanju osećaj zamora izaziva visok nivo progesterona, a on je vrlo izražen u prvom tromesečju. Ipak, umor može da potraje do samog porođaja, pa je veoma važno hraniti se adekvatno kako bi telo imalo dovoljno energije.

 

 

makonda-tracker