biće vam smešno zbog čega ste brinule

Ne izlažite sebe stresu bez razloga: 5 strahova koje trudnice treba da zaborave što pre

0

Normalno je biti zabrinut u ovom osetljivom životnom razdoblju, ali neke od trudničkih briga često su posledica stanja i problema koje su, zapravo, veoma retke. Ovo su najčešće!

foto: George Rudy/Shutterstock
foto: George Rudy/Shutterstock

Iako je trudnoća jedno od najlepših i, svakako, najčudesnije životno iskustvo, ono sa sobom nosi mnogo strepnji, nedoumica, dilema, pitanja... Od trenutka kada ugledaju pozitivan test na trudnoću, buduće mame, pa čak i one iskusne, imaju brojne strahove za koje im okolina govori da su iracionalni.

Ako ste među njima ili ako u svom okruženju imate zabrinutu trudnicu, ovaj spisak morate imati na umu — on pokazuje da je ono o čemu se najčešće strahuje zaista suvišna briga.

 

  • Strah od spontanog pobačaja

 

Trudnoća, Trudnički stomak
foto: gpointstudio/Shutterstock

U najvećem broju slučajeva, do spontanog pobačaja dođe u prvom trimestru trudnoće, odnosno u periodu do 10, 11 ili 12. nedelje drugog stanja. To su obično pobačaji koje je nemoguće sprečiti jer su rezultat genetskih abnormalnosti, odnosno — ne možete delovati preventivno na njih, niste uradili ništa pogrešno, niste mogli da izbegnete. Nema ni potrebe ni smisla razbijati glavu oko toga "šta ako" jer ne postoji način da utičete na to, a kada prođe ovaj period — tim pre ne smete da razmišljate o mogućnosti pobačaja i izlažete sebe i plod stresu.


Ono što jeste do vas jeste zdrav život: ako pušite, prestanite, ako se hranite nezdravo, pređite na uravnoteženu ishranu, ako vam lekar nije propisao mirovanje, idite u lagane šetnje po svežem vazduhu.

 

  • Strah da će se bebi obmotati pupčana vrpca oko vrata

 

Trudnica, Trudnoća
foto: Shutterstock

Do ovoga dolazi u čak četvrtini slučajeva, ali imajte u vidu da plodova voda pruža dovoljno prostora između bebe i same pupčane vrpce — zato i kada se ona nađe oko vrata, uglavnom sve prođe u redu. Problem nastaje kada se vrpca obmota više puta, a to se dešava vrlo, vrlo retko.

 

  • Strah od prevremenog porođaja

 

Porođaj, Trudnica, Trudnički stomak
foto: Shutterstock


Ako ste već imali prevremeni porođaj ili nosite blizance, rizik jeste povišen, ali to svakako nije nešto što možete da predvidite, zar ne?


Prevremeni porođaj dogodi se u oko deset odsto slučajeva, a pokazalo se da se ponekad može sprečiti održavanjem normalne telesne težine i držanjem krvnog pritiska i glukoze pod kontrolom. Ukoliko sve protiče kako treba, vrlo je niska verovatnoća da možete da osetite kontrakcije pre 37. nedelje.

 

  • Strah od hitnog carskog reza

 

porođaj, carski rez
foto: Profimedia

Neplaniran porođaj carskim rezom neophodan je u vrlo retkim situacijama: kada porođaj traje predugo, kada se beba pogrešno okren u poslednjem trenutku, kada je majka previše iscrpljena i ne može da gura, a bebino srce uspori ili ubrza previše, kada se posteljica odvoji od zida materice, kada postoji neki problem s pupčanom vrpcom, kada dođe do oštećenja materice... Koliko su te situacije retke, pitate se? Zapitajte se samo — koliko žena znate da su morale hitno da se porode operacijom? Većina je prošla bez ikakvih problema, zar ne? Pa čak i ako se ta odluka donese u poslednjem trenutku, ne postoji razlog za brigu jer se svakog dana hiljade beba rađa baš ovako i sve protekne savršeno!

 

  • Strah od udarca u stomak

 

trudnica, trudnoća, ultrazvuk, trudnički stomak
foto: Profimedia

Čak i ako vam se dogodi da slučajno udarite trudnički stomačić, verovatnoća da ćete povrediti fetus veoma je niska: on je okružen plodovom vodom, koja je svojevrsna zaštitna barijera.

 

 

makonda-tracker