nije teško, a mnogo znači

Ispiranje je UŽASNA ideja! Kako se rešiti neprijatnog mirisa intimne regije?

0

Šta kada je miris intimne regije previše jak i ne preterano prijatan?

foto: STEKLO/Shutterstock
foto: STEKLO/Shutterstock

Kao i svaki vlažan deo tela, poput usne duplje, vagina je sklona menjanju mirisa — nekada je on jedva primetan, nekada "jači", a razlikuje se i to koliko je prijatan.


Njen prirodni miris može da se menja s godinama ili kao odgovor na određene "stimulanse". Privremeno vagina može da promeni miris zbog obilnijeg znojenja, seksualne aktivnosti, faze menstrualnog ciklusa itd.

 

Ipak, iako je obično bezazlen problem, pojačan miris vagine može da bude znak nekog ozbiljnijeg stanja, što je slučaj kada on traje danima i vrlo je izražen ili čak izuzetno neprijatan.


Razloga za promenu mirisa ženskog polnog organa ima najmanje deset, a oni mogu biti razni, od sasvim bezazlenih do krupnih i zabrinjavajućih. Ukoliko ste zabrinuti, obavezno se što pre posavetujte sa svojim ginekologom, kako bi izvršio pregled i uradio neophodne briseve.


Održavanje higijene je jedan od glavnih preduslova za čistu vaginu bez neprijatnih mirisa, a pomoći će i sledeći saveti.

 

Vagina, Međunožje, Zdravlje žene, Ženske noge, Butine, Prekrštene noge
foto: Farknot Architect/Shutterstock
  • Redovna higijena


Iako je važno redovno pranje celog tela i polnog organa, pazite da ne odete predaleko! Na tržištu ima sve više proizvoda koji mogu da nanestu više štete nego koristi.


Naime, vagina je izrazito kisela sredina, po svojoj prirodi takva da eliminiše loše bakterije, pa vam za njeno pranje treba samo topla voda, a u nekim slučajevima blag sapun. "Teški" hemijski preparati mogu samo da pogoršaju stanje, jer menjaju normalnu bakterijsku floru i okruženje i dovode do pojačanog širenja bakterija.

 

  • Adekvatan veš

 

Veoma je važno da donji veš bude napravljen od pamuka i da ne bude preuzak jer se tako stvara pogodna sredina za razmnožavanje i rast bakterija. Izbegavajte i najlon čarape koje onemogućavaju koži da diše.

 

  • Tamponi i menstrualne čašice

 

Ukoliko ste primetili da vam ulošci više ne prijaju, probajte tokom jedne menstruacije da koristite tampone i menstrualne čašice, ali obavezno ih menjajte često.

 

Međunožje, Gljivična infekcija, Vagina, Ginekologija, Zdravlje žene, Kandida
foto: Tutatamafilm/Shutterstock
  • Koristite kondom i mokrite posle odnosa

 

Semena tečnost može da iritira vaginu, što za posledicu ima iscedak i neprijatan miris. Najpre probajte da samo urinirate i tako se na prirodan način oslobodite eventualne neprijatnosti. Ako se ona zadrži, dovoljno je da mlakom vodom isperete vulvu, posebno ako ste skloni iritacijama ili infekcijama mokraćnog sistema.

 

  • Pijte probiotike

 

Pojedini vaginalni probiotici efikasni su protiv bakterijske vaginoze, a lekari ih posebno preporučuju ženama koje su sklone infekcijama.

 

  • Ne ispirajte vaginu

 

Tuširanje je važno, ali ispiranje polnog organa — zabranjeno!


Ovo je tehnika kojoj pribegavaju mnoge žene, ali ginekolozi upozoravaju da može da nanese veliku štetu, odnosno da izazove vaginalne infekcije i da postojeću infekciju raširi do materice, jajovoda i jajnika.

 

 

makonda-tracker