obratite pažnju

Neke bi mogle da vas iznenade: 10 stvari koje izazivaju NEPRIJATAN MIRIS vagine

1

Iako mnogi nisu svesni toga, sasvim je normalno da međunožje ima miris: svako telo je specifično, a njegov vlažan deo sa sluzokožom i jedinstvenom kombinacijom bakterija prirodno ima svoj miris. Ipak, prirodan miris vagine je blag, suptilan i nije neprijatan. Ali šta kada jeste?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ukoliko primetite da je miris vagine jači, napadniji nego inače i, posebno, neprijatan možda postoji razlog za brigu. Čak i ako ne postoji, ovakva promena trebalo bi da bude dovoljna da zakažete pregled kod ginekologa ― čisto za svaki slučaj.


Razlozi za promenu mirisa mogu biti razni, od sasvim bezazlenih do krupnih i zabrinjavajućih.

 

 

  • Bakterijska vaginoza


Ukoliko osećate jak miris koji podseća na (ne preterano svežu) ribu, uzrok bi mogla biti bakterijska vaginoza, stanje kada preterano rastu anaerobni organizmi koji zamenjuju laktobacile i menjaju pH vrednost u vagini. Ovo nije striktno polno prenosiva bolest, ali se povezuje s aktivnošću među čaršavima.
Neki od pokazatelja su su još sivkastobeli ekret i pH vrednost vaginalnog sekreta iznad 4,5.

 

  • Gljivična infekcija


Miris u ovom slučaju može da podseća na kvasac i nije toliko upadljiv da je neizdržljiv, ali je vrlo karakterističan. Uglavnom je izaziva Candida albicans, koja normalno živi u ljudskom orgnaizmu, pa i u vaginalnoj sluznici, ali se preterano razmnožava usled pada imuniteta, nakon upotrebe kortikosteroida, antibiotika i kontracepcije, kao i kod dijabetesa, poremećaja kiselosti vagine itd.

 

  • Strano telo u vagini


Kada miris liči na trulež nije isključeno da ste, koliko god vam to nemoguće i suludo zvučalo, nešto zaboravili u svom polnom organu. Obično je to tampon, a u tim slučajevima nastale infekcija i iscedak neprijatnog mirisa.

 

  • Promene u ishrani


U slučaju kada neprijatan miris vagine podseća na neku hranu, može da se desi da je upravo ta namirnica koju ste pojeli uticala na ovu promenu.

 

Zabeleženo je da se iz predela međunožja širi miris ananasa, crnog luka, kafe, špargle...


Obično se ovaj problem reši sam od sebe posle nekoliko dana.

 

  • Menstruacija


Neretko je za miris koji podseća na metal kriv mentstrualni ciklus, kada se menja kiselost vagine jer je menstrualna krv alkalnija, a tu su i ulošci i tamponi koji utiču na stanje "tamo dole".

 

Bol u stomaku, Vaginalna infekcija, Vagina, Bol, Menstruacija
foto: Shutterstock
  • Nezaštićen seks


Baš kao i menstrualno krvarenje, semena tečno podiže nivo pH vrednosti vagine i može da promeni njen miris, naročito u kombinaciji s gelovima za tuširanje. Tako se razmnožavaju i rastu određene bakterije, ali sve prolazi samo od sebe posle nekoliko dana.

 

  • Trihomonijaza


Miris koji podseća na ribu može da bude i simptom trihomonijaze, polno prenosive bolesti koju još prate i bolni mokrenje i svrab u predelu genitalija. Ipak, simptomi mogu i da izostanu.

 

  • Gonoreja i hlamidija

 

Skoro polovinu dijagnostikovanih seksualno prenosivih bolesti čini hlamidija, dok se gonoreja dobija daleko ređe, ali u svakom slučaju je važno imati na umu da mogu da se pojave bez ikakvih simptoma. Kada ih ima, to su iscedak neprijatnog mirisa i osećaj peckanja pri mokrenju.

 

  • Zapaljenska bolest male karlice


Ovo stanje podrazumeva upalu gornjeg eproduktivnog trakta žene ( materice, jajovoda i jajnika, kao i okolnih organa), a do njega dolati kad se infekcija širi d vagine, grlića materice do materice, jajovoda i jajnika.

 

  • Donji veš


Iako još uvek nema sto odsto naučnih dokaza da sintetički materijali utiču na miris vagine, svaki ginekolog će preporučiti nošenje pamučnog rublja. Ipak, iskustvo nam je pokazalo da određeni materijali zadržavaju telesne tečnosti, ne upijaju, pa se bakterije zadržavaju na koži i sluzokoži i ubrzano šire, što može da izazove neprijatan miris.

 

 

makonda-tracker