dobro ih pogledajte

"Tihi ubica" obično ne daje simptome: 2 promene na noktima koje ukazuju na POVIŠEN HOLESTEROL

0

Povišen nivo holesterola u krvi najčešće spada u skrivena stanja, koja nemaju neke jasne simptome, ali stručnjaci otkrivaju sitnice na telu koje pokazuju da treba što pre da uradite analize krvi

foto: mikeforemniakowski/Shutterstock
foto: mikeforemniakowski/Shutterstock

Holesterol je često nepravedno ozloglašen — ova supstanca se normalno nalazi u telu i služi za proizvodnju hormona i vitamina D, a ima ulogu i u procesima digestivnog sistema.


Ipak, za nju je najvažnije da ostane u normalnom nivou, a to su:

 

 

Ukoliko je nivo lošeg holesterola povišen, on se lepi na zidove krvnih sudova i ugrožava zdravlje srca, a može da dovede i do razvoja ateroskloroze, kamenca u žučnoj kesi, povišenog krvnog pritiska, kao i do šloga, srčanog udara, hroničnog oboljenja bubrega, bolesti perifernih krvnih sudova, angine...

 

stopala, nega stopala, pedikir
foto: Shutterstock

Povišen holesterol uglavnom ne daje simptome, ali nedavno su iz Dobrotvornog fonda za istraživanja kardiovaskularnih bolesti saopštili da su utvrđena dva pokazatelja ovog stanja na koje treba obratiti pažnju: lomljivi nokti na nogama i nokti koji vrlo sporo rastu.


Kako stručnjaci objašnjavaju, do ovih simptoma dolazi zbog promena u ishrani, a još jedan mogući uzročnik — osim visokog holesterola — jeste manjak kalcijuma.


Kada je holesterol visok, on može da izazove perifernu arterijsku bolest i, samim tim, nakupljanje masti, a krvni sudvi postaju tvrdi, uski ili začepljeni, zbog čega se ograničava protok krvi u stopalima i ispoljavaju pomenuti problemi.


Uz to, može doći do smanjenog rasta dlaka na nogama, crvenkastoplave ili blede kože, rana i čireva na stopalima koji ne zarastaju, dok nokti mogu da postanu i debeli i neprozirni, a mišići utrnuli i teški.

 

 


 

makonda-tracker