recept

GOTOVO DA NE KOŠTA NIŠTA: Ova namirnica najefikasnije čisti krv od loših masti, a deluje VRLO BRZO

0

Možete ga staviti u skoro sve, a ima snažno i blagotvorno dejstvo. 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Holsterol je neophodan za normalan rad ćelija — nalazi se u svim ćelijskim i međućelijskim membranama, a ima ulogu i u sintezi steroidnih hormona u kori nadbubrežnih i polnih žlezda, sintezi holnih kiselina u hepatocitima i transportu vitamina K, A, D i E.


Ipak, zaštitnu ulogu ima samo HDL, odnosno "dobar holesterol". Što su višenjegove vrednosti, to je bolje jer je on taj koji "čisti" krvne sudove. S druge strane, tu je i LDL, poznatiji kao "loš holesterol", a za njegovu povišenost najčešći krivci su stres i nepravilna ishrana. Ukoliko je LDL holesterol povišen, viši je rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, na prvom mestu ateroskleroze.

 


Pored adekvatne terapije, koju propisuje specijalista, svi koji se bore s povišenim holesterolom trebalo bi posebnu pažnju da obrate na ishranu i u nju uvedu namirnice koje obaraju LDL, a jedna od efikasnijih je — seme lana.
Lan je zeljasta biljka koja se dugo i u različitim sredinama upotrebljava u lekovite svrhe. Posebno je u ishrani zastupljeno njene seme, ali treba imati na umu da je oko korisno samo kada je potpuno zrelo jer samo takvo sadrži dovoljno hranljivih materija.


Jedno istraživanje čiji su učesnici imali visok holesterol pokazalo je da samo tri kašike mlevenog lanenog semena dnevno mogu da smanje nivo holesterola za svega tri meseca Naime, ukupan holesterol učesnika ove studije snižen je za 17 procenata, dok je loš opao za čak 20 odsto!

 

jesen, žena, smeh, sreća, lepota, horoskop, astro
foto: Shutterstock

Seme lana se, pored toga, preporučuje zbog snažnog antikancerogenog dejstva, kao i zato što štiti od srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze. Ono u samo sto grama sadrži 27 g dijetalnih vlakana, 28,7 g nezasićenih masnih kiselina, od toga 22,8 g alfa linolenske kiseline, a 651 µg luteina i zeaksantina.

 

Može se koristiti kao dodatak svakom jelu, a mnogi ga posipaju po salati. Ipak, vrlo je efikasno ako se konzumira na sledeći način.


Smesa za snižavanje holesterola


Sastojci:

 

  • 100  grama sirovog semena lana 
  • 100  grama susama 
  • 100  grama suncokreta
  • 100 g kokosovog brašna
  • 100 g kukuruznog brašna


Priprema


Sve pomešajte i stavite u teglu. Svakog jutra, uzimajte po sve kašike ove mešavine i sipajte je u šolju jogurta. Pijte 30 dana.
 

 

makonda-tracker