naučno dokazano

Namirnice koje snižavaju rizik za razvoj RAKA DOJKE: 5 vrsta hrane koje moraju da se nađu u jelovniku svake žene

0

Prevencija raka dojke postiže se sitnim promenama u životnom stilu i ishrani, dok je rana dijagnostika moguća samo uz pomoć redovnih mamografskih i ultrazvučnih pregleda i, naravno, samopregleda 

foto: Dean Drobot/Shutterstock
foto: Dean Drobot/Shutterstock

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji – svake godine od njega oboli oko 4.600 žena, dok se smrtnim ishodom završi 1.600 slučajeva godišnje.


U pitanju je maligna izraslina koja nastaje kada normalne ćelije počne da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke, a kasnije se širi i na druge organe.


Ipak, u pitanju je izlečivo stanje, a verovatnoću za izlečenje povećava rana dijagnostika. Redovni pregledi važan su deo prevencije, za koju nauka kaže da se postiže i zdravijim izborima po pitanju ishrane.

 

Kako hrana utiče na razvoj kancera?


Na nastanak raka utiče više faktora rizika, među kojima su način života i genetika, a naučna istraživanja dokazala su da konzumiranje određenih namirnica može da deluje preventivno.

 

  • Zeleno lisnato povrće

 

Spanać snižava rizik za nastanak raka dojke
Spanać snižava rizik za nastanak raka dojkefoto: Brent Hofacker/Shutterstock

Povrće kao što su kelj, spanać, blitva i zelena salata obiluju karotenoidima, uključujući beta-karoten, lutein i zeaksantin, a istraživanje stručnjaka Univerziteta medicinskih nauka "Lorestan" pokazalo je da su viši nivoi ovih antioksidanata u krvi povezani s nižim rizikom za nastanak raka dojke.


Ranija analiza osam velikih studija koja je objavljena u naučnom listu Journal of the National Cancer Institute utvrdila je na uzorku od 7.011 žena utvrdila da su učesnice studije koje imaju viši nivo karotenoida imale i manju verovatnoću za obolevanje od kancera dojke u poređenju sa onima kojima je pronađeno manje karotenoida.


Pojedine studije zaključile su i da povišen unos folata, koji se nalaze u zelenom lisnatom povrću, takođe deluje preventivno.

 

  • Kupusasto povrće

 

Kupus
foto: Shutterstock/NataliAlba

Karfiol, kupus i brokoli doprineće opštem zdravlju i održavanju vitke figure – to nam je odavno poznato, a studija Nacionalnog intituta za agrokulturne nauke u Južnoj Koreji pokazala je da ovo povrće može doprineti i smanjenju rizika da će doći do raka dojke.


Naime, istraživanje u kom su učestovovale 1.493 žene pokazalo je glukozinolati, prirodna antifungalna jedinjenja koja se u velikim količinama nalaze u kupusastom povrću, postaju molekuli izocijanata, koji imaju veliki antikancerogeni potencijal.

 

  • Lukovi

 

Beli luk
foto: Shutterstock/Volodymyr Plysiuk

Crni luk, beli luk i praziluk obiluju hranljivim materijama neophodnim za normalno funkcionisanje organizma i jak imuni sistem, a organosumporna jedinjenja, flavonoidi i vitamin C mogu doprineti i u prevenciji raka dojke.


Studija koju je proveo tim naučnika s Univerziteta u Bafalu i Univerziteta u Portoriku 2020. godine utvrdila je na uzorku od 660 žena da one koje češće konzumiraju crni i beli luk ređe obolevaju od ove vrste kancera.

 

Nešto slično pokazalo je i istraživanje stručnjaka iranskog Univerziteta medicinskih naučnika u Tabrizu, koji je isto zaključio uz pomoć podataka 582 žene koje su učestvovale u studiji. Zanimljivo, od pomoći su, kako se pokazalo i sirov i termički obrađen beli luk, premda lekari uvek preporučuju da se luk kuva vrlo kratko.

 

  • Citrusno voće

 

kolač od mandarine, Mandarine
foto: Pitsanu Kraichana/Shutterstock

Ako volite da služite pomorandžama, limunom, mandarinama, limetom i grejpfrutom, imamo dobre vesti: time činite višestruku ulogu svom organizmu.


Poznat je blagotvoran efekat citrusa na zdravlje, pre svega na imunitet, a kineski naučnici su u studiji objavljenoj u listu Chemistry Central Journal volume 2015. objasnili da ovo voće snižava rizik da će se razviti tumor dojke zahvaljujući obilju folata, vitamina C, karotenoida i flavonoida poput kvercetina, hespertina i naringenina.

 

  • Bobičasto voće

 

Smuti, Kupine, smuti od kupina, Kaša
foto: Shutterstock/Igor Makushev

Antioksidansi u borovnicama, kupinama i jagodama, pre svega antocijanini i flavonoidi, deluju tako što sprečava oštećenja ćelija i širenje ćelija raka. To je zaključak istraživanja koje su zajedno sproveli naučnici Univerziteta Jeni Juzil u Turskoj i američkog Univerziteta u Mejnu.


Nešto slično istakli su i harvardski stručnjaci, koji su 2013. analizirali podatke 75.929 žena i utvrdili da su one koje jedu više bobičastog voća imali niži rizik za rak dojke negativan na hormonski receptor.

 

 

makonda-tracker