obratite pažnju

TELO OBIČNO ŠALJE UPOZORENJA NA VREME: 5 promena na dojkama koje mogu da ukažu na zdravstveni problem

0

Ukoliko primetite nešto s ovog spiska, nema razloga za paniku jer je objašnjenje najverovatnije bezazleno, ali je veoma važno da zakažete pregled

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Redovan samopregled grudi jedna je od najvažnijih stvari koje žena može da uradi za sebe i svoje zdravlje. Ipak, kvržica u dojci nije jedini pokazatelj da postoji zdravstveni problem, pa bi valjalo pratiti još neke simptome.

 

U svakom slučaju, za svaku od ovih promena postoji sasvim bezazleno objašnjenje, ali nemojte da propustite da zakažete posetu lekaru i podelite s njim svoje zapažanje.


Jedna od dojka je veća od druge


Asimetrija dojki u pogledu veličine je normalna i prirodna, a najprimetnija je tokom PMS-a. Međutim, ukoliko primetite značajnije promene oblika, to može (ali ne mora!) da bude pokazatelj abnormalnosti u tkivu dojke, pa bi trebalo da se javite lekaru što pre.

 


Malje na površini kože


Pojava dlačica na dojkama obično je reakcija na lekove koji u svom sastavu imaju testosteron, ali može da bude i simptom sindroma policističnih jajnika, posebno ako ih prate akne na licu i neredovni ciklusi.


Tkivo grudvasto na dodir


Ova promena najčešće je pokazatelj mastopatije, tj. proširenja mlečnih kanala, a dobroćudne je naravi. Obično je izazvana stresom ili predmenstrualnim sindromom, ali u pojedinim slučajevima tkivo može da bude ovakvo u slučaju ciste.

 

samopregled, samopregled dojke, rak dojke, kancer dojke, zdravlje žene
foto: Shutterstock

Svrab u predelu bradavica


Ovakav svrab može da bude alergijska reakcija na gel za tuširanje ili neku tkaninu, kao i simptom PMS-a. Međutim, u nekim slučajevima svrab bradavica ukazuje na promene hormonskog statusa ili čak karcinom, ali je u tim slučajevima prisutan i iscedak i izrazito suva koža bradavica. U svakom slučaju, to je nešto što treba da podelite sa svojim ginekologom.


Pojava kvržica


Iako je obično reč o cisti, to je nešto što morate da kažete svom lekaru. Ciste u dojkama obično "beže" pod pritiskom prstom, a prate ih osećaj probadanja i bola i obično su izraženije pred ciklus. Ipak, nikad se ne sme izgubiti iz vida da kvržice u dojkama ukazuju na rak dojke, pa je svaka promena ovog tipa razlog da zakažete posetu ginekologu.

 

 

makonda-tracker