Obožavana krompir salata je klasik koji se često nalazi na našim trpezama, ali poznati kuvar Džejmi Oliver joj je dao sasvim novi šmek. U njegovoj verziji nema luka ni sirćeta, već koristi osvežavajuće i lagane sastojke koji je čine savršenom za tople letnje dane.
Krompir salata rado se jede u bilo koje doba godine, ali je posebno popularna u letnjim mesecima, kada odlično ide uz sve vrste mesa i ribe, povrće i kuvana jaja.
Za ovo omiljeno evropsko jelo postoji mnogo različitih recepata, a u njenom sastavu su gotovo uvek obavezni crni ili crveni luk i sirće, dok ćete u nekim varijantama pronaći i majonez.
Po čemu se krompir salata Džejmija Olivera razlikuje od ostalih?
Međutim, poznati engleski kuvar Džejmi Oliver pravi je bez ovih sastojaka, a za kremastu teksturu dodaje grčki jogurt, koji je savršen način da se krompir salata učini još više osvežavajućom i laganom. Za kiselkast ukus, tu je sok od limuna umesto sirćeta.
Kako Oliver navodi na svom sajtu, jedna porcija ovako pripremljene salate od krompira ima 121 kaloriju, 3,7 g masti, 2,8 g proteina i 20,4 g ugljenih hidrata. Zbog toga je odlična alternativa klasičnom receptu, a ukus joj je fantastičan.
Sastojci:
- 1 kilogram krompira
- 2 kašike grčkog jogurta
- 1 limun
- 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 30 g mešavine začinskog bilja, kao što su nana, vlašac, peršun, mirođija
- so i biber po ukusu
Priprema
- Oljuštite krompir i isecite ga na komade veličine po želji. Stavite ih u veliku šerpu, pa kad voda proključa ostavite da se kuva oko 15 minuta ili dok ne omekšaju. Potom procedite i ostavite da se hlade.
- Iseckajte začinsko bilje, pa ih pomešajte s jogurtom, sokom od jednog limuna i maslinovim uljem. Dodajte so i biber po ukusu i promešajte dobro.
- Dodajte u ovu posudu krompir, pa mešajte dok se dresing ne rasporedi ravnomerno.
Ovako pripremljena krompir salata može se služiti i topla i hladna.
Džejmi Oliver, inače, ima nekoliko različitih metoda za pripremu krompir salate, a tri njegove omiljene ćete pronaći u snimku.
BONUS VIDEO
Trik za savršen restovan krompir




