icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ovo morate znati

Teške grudi (ni)su bezazlen simptom: 7 mogućih uzroka i kada se javiti lekaru

Ako imate osećaj da su vam grudi pune i teške, prirodno je da ćete biti zabrinuti, ali je važno da znate da ovo uglavnom nije simptom raka dojke. Šta onda može biti uzrok? Kada je vreme da za posetu lekaru?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Svaka promena u predelu grudi kod žena može da izazove zabrinutost, iako treba imati u vidu da su promene u grudima normalan deo ženske anatomije zbog oscilacija u nivou različitih hormona. Ukoliko osećate da su vam grudi teže nego inače, najverovatnije nemate razloga za brigu jer je ovo vrlo retko simptom nekog ozbiljnog zdravstvenog problema poput raka.


Šta bi onda moglo da bude uzrok teških grudi?

 

  • Menstruacija


Jedan od prvih pokazatelja da uskoro počinje novi menstrualni ciklus jeste otečenost grudi koji prate bol i osetljivost, zbog fluktuacija u nivou estrogena i progesterona, koji povećavaju širinu kanala i žlezda u dojkama. Uz to, dojke tada zadržavaju vodu, a sve do doprinosi osećaju težine.

 

  • Fibrocistične promene

 

Prema podacima čuvene američke Klinike "Mejo", polovina žena u nekom periodu života ima fibrocistične promene u dojkama, a u pitanju je nekancerozno stanje koje izaziva niz izmenjenih stanja poput nakupljanja vode u tkivu. Kada se grudi napune tečnošću, logično je da će delovati teže nego inače.


Pored osećaja težine, tada mogu da se jave i pokretne kvržice, bol i osetljivost koji se pogoršavaju pred početak menstruacije, bol koji se širi prema pazuhu ili ispod ruke, pojavljivanje i nestajanje kvržica i promene njihove veličine, pa čak i zelenkasti ili braonkasti iscedak iz bradavice.

 

Rak dojke
foto: Shutterstock
  • Trudnoća


Među prvim znakovima da je žena u drugom stanju jeste upravo otečenost grudi, koji neretko prati i osećaj težine, a kako se telo priprema za dojenje grudi su sve veće i sve teže.

 

  • Dojenje


Jasno je da se težina grudi javlja prilikom dojenja i punjenja grudi mlekom, kao i bolne bradavice, naročito ukoliko imate prekomernu količinu mleka. Ukoliko dojite, dobro vam je poznat osećaj punih grudi i naučili ste da prepoznate trenutak kada morate da ispraznite dojke.

 

  • Nuspojave lekova


Određeni lekovi i grupe lekova mogu da izazovu promene u dojkama, pre svega oni koji su na bazi hormona. Najčešće je to slučaj s pilulama za kontracepciju, nadoknadom hormona i terapijom za podsticanje plodnosti.
Rezultat konzumiranja ovakvih medikamenata je, kao i kod menstruacije, promena nivoa estrogena i progesterona i zadržavanje tečnosti, što dalje može da izazove osećaj težine.

 

  • Infekcija


Infekcije dojki su najčešće kod žena koje doje, a pre svega se misli na mastitis, koji izaziva zapaljenje, oticanje i osećaj težine u pogođenoj dojci. Do toga dolazi kada mleko začepi kanale i bakterije se pojačano razmnožavaju, a ovo obično prate i osećaj pečenja, crvenilo, kvržice i zadebljanja u tkivu, povišena temperatura...

 

samopregled, samopregled dojke, rak dojke, kancer dojke, zdravlje žene
foto: Shutterstock
  • Upalni rak dojke


Osećaj težine u grudima obično nije simptome raka dojke, a izuzetak je upalni kancer, retka vrsta uzrokovana upalnim ćelijama limfnih sudova u koži. Među ranim simptomima su dugotrajan svrab, pojava osipa i sitnih iritacija koje liče na ubod insekta, otok, crvenilo, promena kože koja podseća na pomorandžinu koru... U pitanju je vrlo redak oblik raka dojke, koji prema podacima za Ameriku, čiji samo jedan do pet ukupnih slučajeva karcinoma dojke.

 

Kada se javiti lekaru?


Kao što smo već pomenuli, promene u grudi su sasvim normalna i prirodna pojava, ali ne škodi da proverite sve što vam stvara bilo kakvu vrstu nesigurnosti i strepnje. Pored toga što je veoma važno redovno ići na ultrazvučne i mamografske preglede, kao i vrštiti samopregled dojki, ukoliko primetite bilo koju promenu koja vam izaziva zabrinutost obavezno se javite lekaru. U slučaju da postoji problem, ranom dijagnozom povećavate verovatnoće za izlečenje, a ukoliko je sve u redu ― bićete spokojni.


Pratite da li se osećaj težine u grudima menja iz meseca u mesec i obavezno sa svojim lekarom otvoreno pričajte o svemu neobičnom što primetite, koliko god vam bezazleno zvučalo.