možda niste znali...

Obiluje hranljivim materijama: Ovo je JEDINA namirnica koja je zdravija kisela nego sveža

0

Iako je u sirovom obliku ovo povrće vrlo zdravo i bogato nutrijentima, kada se ukiseli njegovo snažno dejstvo na zdravlje se povećava, kažu domaći stručnjaci

foto: Bondar Illia/Shutterstock
foto: Bondar Illia/Shutterstock

Tokom gostovanja na televiziji K1 nutricionistkinja Branka Mirković objasnila je da je kupus jedino povrće koje je bolje jesti ukiseljeno nego sveže, a razlog je to što u ovakvom načinu obrade raste količina hranljivih materija.


To je jedina namirnica koja je bolja kisela, nego sveža, ima veće nutritivne vrednosti. Zato zimi kiseli kupus obavezno, samo moramo da pazimo da ne istruli, vrenje moramo preseći ― istakla je ona u Uranku.

 


Ona i lekar Vojislav Perišić saglasni su da kiseli kupus čak može da zameni probiotik.

 

Kiseli kupus
foto: Shutterstock

Kiseli kupus je obavezan, pravi je izvor vitamina C, on sam po sebi ima probiotske bakterije na listovima, biljno derivirane, laktobacilus plantarum. To je bakterija koja se nalazi u popularnim probioticima, koje ne morate da kupujete ako jedete kiseli kupus. Tri puta nedeljno ga jedite, ima i važna vlakna za ubrzavanje stolice, tranzit štetnih materija je tako ubrzan i nema dugog kontakta sa crevima, pa ni prilike za negativno dejstvo na zdravlje ― objasnio je Perišić.


U nauci je odavno dokazano da se kiseli kupus kao narodni i prirodan lek koristi opravdano. Malo je poznato da je još moreplovac Džejms Kuk tokom dugih plovidbi posadi davao kiseli kupus kako bi zaštitio mornare od bolesti koji se javljaju usled neuhranjenosti i neraznovrsne ishrane kojima su pomorci tada bili skloni.

 

Kiseli kupus
foto: Maciej Czekajewski/Shutterstock

U 100 grama kiselog kupusa nalazi se 19 kalorija, 4,3 grama ugljenih hidrata i 0,1 grama (odnosno zanemarljivo malo) masti. Tu je i 14,7 mg vitamina C, 10,4 mg holina, 30 mg, kalcijuma, 13 mg magnezijuma, 661 mg natrijuma itd. Pri tome, u procesu fermentacije se proizvode probiotici koji su od izuzetnog značaja za digestivni sistem, pa se zbog dobrog balansa mikroorganizmima kiseli kupus preporučuje pacijentima koji boluju od stanja prouzrokovanih disbalansom crevne flore, naročito nakon terapije antibioticima.

 

Uz to, on ubrzava metabolizam, a tu je kiseli sok koji se dobija kiseljenjem kupusa ― rasol ― koji deluje gotovo jednako lekovito jer sadrži vitamine C, E, K, B i U, inače jedan od najređih u prirodi i važan za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

 

 

makonda-tracker