ubrzavaju metabolizam

Tope i poslednji gram sala! Ukusne VOĆKE koje morate da jedete ako želite da smršate brzo i zdravo

0

Najbolje voće za mršavljenje je ono najukusnije! Kako smršati uz pomoć voća?

foto: David Prado Perucha/Shutterstock
foto: David Prado Perucha/Shutterstock

Nema zdravog gubitka viška kilograma bez raznovrsne i izbalansirane ishrane, složiće se svi stručnjaci, a ovakav jelovnik jedina je garancija da ćete ubrzati metabolizam i sagoreti masnoće na pravilan način, kao i da se kilogrami neće vratiti.


Sveže voće i povrće u tome igraju važnu ulogu, a voće nam pruža mogućnost da se zasladimo na dijeti. Jer voće je prirodni slatkiš – onaj koji vam neće naškoditi već će organizmu pružiti obilje vitamina, minerala, vlakana i drugih nutrijenata neophodnih za normalno funkcionirsanje tela.

 

Uz to, obično voće ima malo kalorija, a mnogo biljnih vlakana, što je savršen odnos koji nam je potreban da smanjimo apetit i na zdrav način istopimo masnoće.

 

  • Jabuke

 

Jabuka, Jabuke, Devojka jede jabuku, Sreća, Muzika, Osmeh
foto: Look Studio/Shutterstock

Ako želiš da se zasladiš – pojedi jabuku, govorile su nam naše bake i, kao što to obično biva, bile potpuno u pravu. Jedna jabuka bolji je izbor od bilo koje poslastice za šećerom iz očiglednih razloga, a brojna istraživanja pokazala su i da nam one, štaviše, mogu pomoći da smršamo!


Jabuke, naime, obiluju flavonoidima i vlaknima, koji pomažu da se sagore masti, a bogate su i pektinskim vlaknima koja se sporije razgrađuju. Uz to, imaju nizak udeo šećera i malo kalorija, što je idealno za dijetu.

 

  • Paradajz

 

Paradajz
foto: Krasula/Shutterstock

Malo je poznato da paradajz spada u voće, a još manje da je moćno tajno oružje za mršavljenje! On stimuliše proizvodnju aminokiseline zvane karnitin, što je organski molekul koji igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma masnih kiselina i energije.


Paradajz sadrži i jedinjenja koja pomažu da se smanji nivo lipida (masti) u krvi i obezbedi zdravo mršavljenje, a tu je i mnogo vlakana! Sve mu ide u prilog!

 

  • Jagode

 

Jagode
foto: Malivan_Iuliia/Shutterstock

Tako sočne, tako ukusne i tako omiljene, jagode ne samo što su divna prolećna poslastica nego mogu biti vaši veliki saveznici u mršavljenju bez gladovanja i muke. Sto grama jagoda sadrži samo 33 kalorije, a ovo voće ima nizak glikemijski indeks.

 

Poznate su po tome što snižavaju rizik od srčanih oboljenja, a obiluju vitaminima B6, C, K, aminokiselinama, folnom kiselinom, kalijumom...

 

  • Kivi

 

Kivi
foto: AtlasStudio/Shutterstock

Oštrog ukusa i prepun hranljivih materija, kivi spada u omiljeno zimsko voće na našim prostorima, a on vam može pomoći da pripremite figuru za proleće. Kivi sadrži enzim aktinidain, koji pomaže u varenju proteina, a dobra probava je ključna za zdravo mršavljenje jer eventualne smetnje ometaju razgradnju čestica hrane, što dalje utiče na metabolizam i dovodi do gojenja.

 

  • Grejpfrut

 

Grejpfrut
foto: Shutterstock / MilanMarkovic78

Ovo voće u polovini ploda ima samo 39 kalorija i obezbeđuje 65% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, dok crveni grejpfrut pruža 28% preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Ima i nizak glikemijski indeks, pa pomaže u gubitku i održanju zdrave telesne težine.

 

 

makonda-tracker