deluje

Kako koristiti jabukovo sirće za MRŠAVLJENJE? Ako ga pijete ovako, smanjuje apetit, prži masti, ne dopušta gojenje...

0

Ne samo što će sagoreti postojeće masti, već jabukovo sirće neće dozvoliti nakupljanje novih i bićete manje gladni ako pratite instrukcije stručnjaka

foto: Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock
foto: Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock

Jabukovo sirće nastaje u procesu fermentacije u dva koraka: najpre se jabuke kombinuju s kvascem kako bi se njihov šećer pretvorio u alkohol, da bi se potom dodale bakterije koje fermentišu alkohol u sirćetnu kiselinu.


Oko 5-6 odsto jabukovog sirćeta sastoji se od sirćetne kiseline, a sadrži i vodu i manje količine drugih kiselina, poput jabučne.


Ona se često preporučuje kao odlično sredstvo za mršavljenje, a nazučno je dokazano da podstiče gubitak kilograma na više načina!

 


Jedna studija na pacovima izloženim sirćetnoj kiselini je pokazala povećanje enzima AMPK, koji ubrzava sagorevanje masti i smanjuje proizvodnju masti i šećera u jetri.

 

 

Tretiranje gojaznih pacova s dijabetesom sirćertnom kiselinom ih je zaštitilo od gojenja i pojačalo gene koji smanjuju nakupljanje masnoća u stomaku i jetri.

 

Jabukovo sirće
foto: New Africa/Shutterstock


Jabukovo sirće često se pominje kao odlično sredstvo za prirodnu stabilizaciju nivoa šećera u krvi, naročito kod ljudi kojima je dijagnostikovana insulinska rezistencija.


Kada se uzima pre obroka s dosta ugljenih hidrata i vlakana, sirće usporava pražnjenje stomaka i sprečava nagli skok šećera, a poboljšava i osetljivost ćelija na insulin.

 

  • Smanjuje apetit

 

Istraživanja su dokazala i da jabukovo sirće potiskuje centre koji u mozgu kontrolišu apetit, što dovodi do smanjenog unosa kalorija, makar u slučaju životinja.

 

  • Poboljšava varenje

 

Mnogi piju jabukovo sirće pre obroka bogatih proteinima kako bi olakšali varenje, a stručnjaci objašnjavaju da ono povećava kiselost stomaka, što pomaže telu da proizvede više pepsina, enzima koji razlaže proteine.


Prema pisanju medicinskog portala Healthline, osobe koje piju jabukovo sirće kako bi poboljšali kvalitet varenja konzumiraju jednu do dve supene kašike (15 ili 30 mililitara) sa čašom vode pre jela, ali još uvek su neophodna temeljna istraživanja kako bi se ova doza potvrdila kao validna.

 

Kako koristiti jabukovo sirće za mršavljenje?


Naučno je dokazano da je jabukovo sirće efikasan saveznik prilikom gubljenja kilograma, jer produžava osećaj sitosti. Jedna studija japanskog Centralnog istraživačkog instituta pokazala je da konzumiranje jedne do dve supene kašike (15 ili 30 mililitara dnevno) tokom tri meseca pomaže "skidanju" 1,2 do 1,7 kilograma. Štaviše, ljudi koji su pili dve kašike dnevno imali su dvostruko bolje rezultate od učesnika istraživanja koji nisu pili jabukovo sirće!


Postoji mnogo načina da se jabukovo sirće koristi za gubitak kilograma, a ovo su najukusniji.

 

jabukovo sirće
foto: Profimedia
  • S vodom

 

Pomešajte jednu kašiku jabukovog sirćeta sa čašom vode, pa pijte tri puta dnevno pre obroka. Posle nedelju dana, ako vam prija, možete pojačati dozu i piti po dve kašike.

 

  • S medom

 

U čaši vode pomešajte 2 kašike jabukovog sirćeta i jednu kašiku meda i razmutite, pa pijte pre obroka.

 

  • Sa zelenim čajem

 

Ubacite jednu kašiku jabukovog sirćeta u šolju od 200 ml zelenog čaja i pijte pre obroka kako biste pojačali sagorevanje masti u predelu stomaka.

 

 

makonda-tracker