Ovo ukusno i sočno povrće jedno je od omiljenih na našim prostorima, što je sjajno je spada u najzdravije darove prirode! Crvena paprika obiluje hranljivim materijama koje snažno deluju na sveukupno zdravlje organizma, a na našim prostorima osmišljeno je bezbroj recepata za slasna jela čija je glavna zvezda upravo ona.
Iako su citrusi sinonim za vitamin C zbog njegovog visokog udela u pomorandžama i limunu, jedna od namirnica u kojima njega ima najviše zapravo je crvena paprika. U samo 100 grama ovog povrća naći ćete 127,7 miligrama vitamina C ― duplo više nego u limunu i četiri puta više nego u njegovoj narandžastoj rođaci pomorandži.
Što je paprika zrelija, ona je bogatija nutrijentima, među kojima su posebno važni karotenoidi, vitamin A, likopen, vlakna...
Predstavljamo vam nekoliko jednostavnih recepa čija je glavna zvezda upravo crvena paprika.
Paprike s kajmakom
Sastojci:
- 5 pečenih crvenih paprika
- 200 grama kajmaka
Priprema
Očistite paprike od kore i semenki, pa ih isecite na trake. Poređajte "na suvo" po tiganju da se proprže, pa dodajte kajkak i stavite tako da se krčka na tihoj do srednjoj vatri najviše pet minuta.
S obzirom na to da je kajmak slan, verovatno vam ne treba so, ali po želji dodajte. Možete obogatiti i začinima poput majčine dušice, peršuna, origana, bosiljka...
Domaći ajvar iz rerne
Sastojci:
- 3 kilograma crvenih paprika
- 300 grama ljutih paprika
- 800 grama plavog patlidžana
- 300 mililitara ulja
- 1 manja glavica belog luka
- 1,5 kašika sirćeta
- so po ukusu
Priprema
Operite, osušite i ispecite paprike u rerni, a potom isto ponovite s patlidžanom, koji ćete prethodno da zasečete na nekoliko mesta kako bi bi pukao i napravio nered. Sve poklopiti i ostaviti da se hladi poklopljeno da bi se lakše ljuštilo.
Nakon što se paprike ohlade, lakše ćete ih oljuštiti i očistiti od semenki, a potom oljuštite i patlidžan. Sve zajedno stavite u cediljku i ostavite da odstoje nekoliko sati, idealno preko noći.
Sameljite beli luk, paprike i patlidžan, pa stavite u posudu za pečenje. Stavite u rernu na 180 stepeni, a kad čujete da počinje da krčka, nalijte oko 150 mililitara ulja, promešajte i vratite da se peče, uz povremeno mešanje. Nakon nekog vremena dodajte preostalo ulje, posolite po ukusu i dobro promešajte, pa ponovo stavite u rernu.
Ako dno posude, kada varjačom povučete po njemu, ostaje čisto, znači da je ajvar pečen. Dodajte tada sirće, pa dobro promešajte.
Dok je još vruće, sipajte u čiste tegle, pa zatvorite i stavite da se hladi.
Punjeni opanci
Sastojci:
- 7 crvenih paprika
- ulje prema potrebi
- 2 jajeta
- 100 grama mlevenog mesa
- 100 grama sitnog slanog sira
- 80 grama kačkavalja
- jedan srednji paradajz
- so, biber, peršun po ukusu
Priprema
Oprati i očistiti paprike i po dužini ih preseći na pola, pa četkicom uljem premazati spolja. Poređati paprike po plehu.
Na malo ulja propržiti mleveno meso.
U dubokoj činiji umutiti jaja, pa dodati začine i sve dobro promešati. Dodati mleveno meso, sitan sir, kačkavalj isečen na sitne kocke. Nakon što sve promešate, napunite polovine paprika.
U rerni prethono zagrejanoj na 180 stepeni pecite oko 20 minuta, pa povećajte na 220 stepeni i isključite donji grejač i pecite još pet minuta. Potom preko paprika stavite paradajz isečen na kriške i pecite još pet minuta.
Brzi sataraš
Sastojci:
- 3 zelene paprike
- 3 crvene paprike
- 4 paradajza
- 1 velika glavica crnog luka
- 350 grama svinjetine sečene na sitne kocke
- 1 jaje
- 100 mililitara soka od paradajza
- so, bosiljak, origano... po ukusu
Priprema
Najpre potopite paradajz u vrelu vodu da bi se lakše ljuštio.
Prodinstajte na malo uklja sitno seckan crni luk, pa dodajte meso. Dolijte malo vode i ostavite da se krčka deset minuta, uz povremeno mešanje, pa sipajte začine.
Dodajte paprike isečene na kvadratiće, a posle nekoliko minuta i paradajz.
Sve dobro promešajte i ostavite da se krčka pola sata na srednjoj vatri.
Kad sataraš bude pri kraju, dodajte sok od paradajza, a potom i umućeno jaje.
Sve dobro promešajte i dinstajte još nekoliko minuta.
Posne paprike punjene tunjevinom
Sastojci:
- 10 manjih paprika
- 1,5-2 konzerve tunjevine
- 3 zrela paradajza
- 2 srednja krompira
- 2 kriške starog hleba
- 1 veća glavica crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 1 koren celera
- 1 šoljica ulja
- so, biber, origano po ukusu
Priprema
Sa paprike odsecite poklopce, pa ih očistite od semena i žilica. Pomešajte hleb, sitno seckan crni i beli luk, oljušten i na kocke isečen paradajz, strugani celer, tunjevinu i začine.
Mešajte da dobijete kompaktnu masu, pa njom punite paprike. Napunjene paprike zatvorite kolutom krompira, poređajte u vatrostalnu posudu, poprskajte mešavinom ulja i vode i zapecite u rerni.