SPREČITE PROBLEME

Uglavnom počinje na ISTI način: Ovo su SIMPTOMI koji ukazuju na to da ste se OTROVALI JAJIMA

0

Jaja predstavljaju jednu od najkvarljivijih namirnica.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Nakon Uskrsa često u domaćinstvu preostane dosta kuvanih jaja koja nisu pojedena, a domaćice tada pokušavaju da ih iskoriste tako što od njih prave razne salate i namaze.

 

Ipak, sa jajima treba biti veoma obazriv. Ona dugo mogu da stoje samo ako su sve vreme bila u frižideru. Ukoliko su stajala na sobnoj temperaturi već nakon nekoliko dana predstavljaju ozbiljnu opasnost po naše zdravlje.

 

 

Trovanje pokvarenim jajima prati niz često veoma neprijatnih simptoma.

 

Prvi, koji se i najčešće javlja, jeste mučnina praćena povraćanjem. Ovo je proces kojim se telo čisti, zato ga pustite da sam odradi ono što je najbolje za njega.

 

Drugi ništa manje neprijatan simptom jesu oštri bolovi u stomaku. Uz njih često ide i dijareja. Ukoliko ste pojeli mnogo pokvarene hrane može se pojaviti i krv u stolici i glavobolja.

 

Treći simptom, koji je već ozbiljan znak za uzbunu jeste i povišena telesna temperatura koja može da ide i do 40 stepeni. Uz nju kao propratni simptomi se javljaju i drhtavica i groznica.

 

Četvrti, nešto ređi simptom jeste i crveni osip po koži.

 

Ne tako često, tokom trovanja jajima, u organizmu može da se ravije i salmonela, koja može da bude veoma ozbiljna i teška za lečenje.

 

Ona se najčešće javlja kod osoba koje su konzumirala sirova jaja, pa se zato savetuje da se to ne radi nikako, naročito ne u letnjem periodu godine.

 

 

makonda-tracker