iznenadićete se

RAZLIKUJU SE više nego što ste mislili! Šta je zdravije — SPANAĆ ili BLITVA?

0

Iao izgledaju kao varijante istog zelenog lisnatog povrća, između spanaća i blitve ima mnogo više razlika nego što se obično misli

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Na prvi pogled, spanać i blitva se ne razlikuju previše. Imaju prilično sličan list: gladak i tamnozelen, pa čak i sličan ukus. Uz sve to, na sličan način se pripremaju!


Ipak, između spanaća i blitve postoji niz razlika i one su potpuno jedinstvene biljke.


I spanać i blitva imaju brojna blagotvorna dejstva po zdravlja i vrlo bogat nutritivni sastav.

 

  • Šta je zajedničko spanaću i blitvi?


Spanać i blitva imaju identičan broj kalorija — jedna šolja sirove biljke sadrži oko 7 kalorija, dok šolja kuvanog spanaća ili blitve ima 35-41 kalorija.

 

Zbog toga se smatraju niskokaloričnim namirnicama, a obe ove biljke imaju mnogo biljnih vlakana: oko četiri grama po šolji kuvanog spanaća ili blitve.


Obe biljke imaju malo protena, odnosno oko pet grama u šolji kuvanog spanaća i tri grama u šolji kuvane blitve.

 

Zdrava ishrana, Zdrava hrana, Gvožđe, Zeleniš, Zeleno lisnato povrće, Obrok, Zdrav obrok, Zdrava devojka, Zdrava žena, Pravilna ishrana
foto: RossHelen, Shutterstock

Imaju skoro jednaku količinu vitamina E, a vitamina A sadrže u ogromnim količnama: pola šolje kuvanog spanaća ima 573 mcg vitamina A, što je 64 odsto preporučenog dnevnog unosa, a jedna šolja blitve pruža 44 odsto od preporučenog dnevnog unosa.

 

Obe ove biljke bogate su vitaminom K, a kuvani pružaju više od 700 odsto od preporučenog dnevnog unosa u samo jednoj šolji! Obiluju i magnezijumom, kalijumom i manganom, u sličnim količanama.

 

  • U čemu je spanać korisniji?

 

spanać
foto: Shutterstock

Spanać sadrži više različitih hranljivih sastojaka nego blitva. Ima više nego duplo više kalcijuma, skoro duplo više gvožđa i prepun je vitamina iz B kompleksa.


Među njima su i folati, i to mnogostruko više nego kod blitve: šolja kuvanog spanaća pruža 66 odsto folata od preporučenog dnevnog unosa, šolja kuvane blitve samo četiri posto.


Spanać ima i više riboflavina, cinka i mangana, kao i malu količinu omega-3 masti.

 

  • U čemu je blitva korisnija?

 

 

Dok je spanać sasvim tamnozelen, blitva ima svoje varijante, a često su joj stabljike jarko obojene i vene u crveno-ljubičastim i žuto-narandžastim nijansama. To je dokaz da se u blitvi nalazi betalain, pigmet sa značajnim antioksidativnim i antizapaljenskim svojstvom. Ova komponenta ne nalazi se ni u spanaću ni u sortama blitve koje imaju zelenu ili belu stabljiku.


Blitva sadrži i više vitamina C nego spanać — jedna šolja blitve pruža 53 procenta od preporučenog dnevnog unosa, a šolja kuvanog spanaća 29 odsto vitamina C. U pitanju je vrlo važan antioksidans, koji poamže telu da apsorbuje gvožđe i od vitalnog je značaja za zdrave kosti, tkiva i kožu.

 

  • Šta je bolje?


Odgovor na ovo pitanje ne postoji jer, iako po brojevima spanać deluje kao pobednik u ovom "takmičenju", blitva spada u najbogatije zeleno lisnato povrće i obiluje hranljivim materijama u ogromnoj količini. Zato bi trebalo da u ishrani budu zastupljeni i spanać i biltva.

 

 

makonda-tracker