Jod je jedan od najvažnijih minerala za naš organizam.
Jod je značajan u brojnim procesima u organizmu, a često nismo ni svesni koliko nam je potrreban i koliko štete može da nam nanese njegov nedostatak.
Ovaj mineral je bitan za pravilan fizički i mentalni razvoj. Ima veliku ulogu u stvaranju nervnih ćelija, a posebno bi trudnice trebalo da obrate pažnju o dovoljnom unosu joda.
Možda i najvažnija funkcija joda je ta da on osigurava pravilan rad štitne žlezde. Naime, oko 60 odsto ukupne količine joda se nalazi upravo u njoj, a sinteza hormona koje luči štitna žlezda je nemoguća bez ovog minerala.
Jod je poznat kao prirodni antibiotik i učestvuje u odbrani od infekcije. Idealan je lek za upaljeno grlo. Tada razblažite malo joda sa vodom i držite u grlu, pa ispljunite i primetićete olakšanje već nakon jednog dana.
Smiruje nervni sistem i oslobađa napetosti, a nedostatak joda se može manifestovati i u vidu depresije, povećanja telesne težine, umora, gušavosti ili zatvora.
Bitna stvar je da naš organizam ne proizvodi jod, već ga moramo uneti hranom. Najdostupniji izvor joda je jodirana so, a bogate ovim mineralom su i alge, školjke, sardina, tuna i losos.
Velika riznica ovog minerala su i mleko, jaja, banane, brusnica, maline, krompir i pasulj. Na dnevnom nivou je potrebno 150 do 200 mikrograma joda, što je neverovatno mala količina koja daje preveliki doprinos zdravlju i pravilnom funkcionisanju organizma.