buduće mame

Odgovoran za PRAVILAN razvoj mozga: Ovaj vitamin je NEOPHODAN u ishrani ukoliko planirate bebu

0

Svaka žena koja planira trudnoću brine o tome šta je to što ona može da uradi za pravilan razvoj deteta još u najranijoj fazi, dok se plod formira. Moć vitamina i njihov uticaj na naš organizam su nam odavno poznati, a evo koja grupa je posebno važna za buduće mame i njihove bebe.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Folna kiselina spada u grupu B vitamina, a posebno je značajna za naš organizam jer učestvuje u stvaranju eritrocita, služi za normalno funkcionisanje mozga, a bitan doprinos ima i u mentalnom i emocionalnom zdravlju. Poznato je da smanjuje umor, nesanicu i depresiju.

 

Ipak, najviše pažnje posvetimo folnoj kiselini pre i u toku trudnoće.

 

Ona je odgovorna za pravilan razvoj bebinog mozga i, uopšte, za zdravu trudnoću. Manjak folne kiseline može dovesti do komplikacija u smislu nepravilnog zatvaranja neuralne cevi ploda, koja predstavlja začetak nervnog sistema. Uz to, nedostatak folne kiseline može da dovede do spine bifide, jednog od najčešćih defekata kičme.

 

trudnički stomak, Trudnoća
foto: Shutterstock

Takođe, folna kiselina je dobra u prevenciji ranog pobačaja, prevremenog porođaja, odlubljivanja posteljice.

 

Preporučuje se uzimanje folne kiseline i do četiri meseca pre začeća i barem prvih 12 nedelja u toku trudnoće.

 

Folnu kiselinu možete unositi i konzumiranjem različitih namirnica, a najzastupljenija je u spanaću, zelenom lisnatom povrću, pasulju, soji, džigerici, mleku, hlebu, testenininama...

 

Nije zabranjeno uzimati suplemente i tokom cele trudnoće, samo treba imati na umu da folna kiselina nužno ne sprečava nastanak određenih bolesti, već samo smanjuje rizik od pojave.
 

 

makonda-tracker