SITNE I MOĆNE

PROTIV HEMOROIDA, DIJABETESA, RAKA, ZA DISAJNE PUTEVE... Ovo povrće gotovo da nema kalorije, a prava je VITAMINSKA BOMBA

0

Ako pitate vegane, rotkvica je namirnica bez koje nema života!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ovo povrće iz familije kupusnjača potiče iz Kine, ali danas raste u celom svetu.  Spada u najstarije kultivisane biljke planete, a stari Egipćani i Grci koristili su rotkvice (Raphanus sativus) kao saveznika u borbi za zdravlje jer su vrlo brzo prepoznali sve njihove supermoći. Štaviše, one su toliko cenjene u doba antike da su u staroj Grčkoj pravljene zlatne rotkvice, a u starom Egiptu su oblikom ploda ove biljke oslikavane grobnice.


Šta se sve nalazi u rotkvicama?


Sirova rotkvica u 100 grama sadrži samo 16 kalorija, a obiluje hranljivim materijama.


U ovoj količini može se naći 39 grama natrijuma, 1,6 grama vlakana, kao i vitamini A, vitamini B grupe, čak 14,8 miligrama vitamina C (što je 25 odsto preporučenog dnevnog unosa!),vitamin D, E i K.


Tu su i značajne količine kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka i nešto selena, mangana i bakra. U rotvicama se nalazi obilje aminokiselina i sterola, a posebno su važne za održavanje vlažnosti organizma jer je čak 95 grama — voda!

 


Za šta se koristi?


Zbog svog bogatog sastava, rotkvice se upotrebljavaju kao prevencija kancera ili pomoć u lečenju raka debelog creva, ali "napadaju" i ćelije raka bubrega, usne duplje i želuca.

 

Rotkva, rotkvice
foto: Shutterstock

Uz to, rotkvice su odičan prirodni pomagač u čišćenju disajnih puteva, pa se preporučuje pacijentima s hroničnim oboljenjima popute astme jer podstiču izbacivanje sluzi.


Zahvaljujući vlaknima, mineralima i vitaminima, ovo povrće blagotvorno deluje na stanje kardiovaskularnog sistema, čime se preventivno deluje na pojavu bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes, srčana oboljenja i sl, a regulišu i probavu — preporučuje se osobama koje pate od konstipacije pošto podstiču rad creva. Pored toga, često se koriste za ublažavanje simptome hemoroida, naročito njihov sok.


Kao da sve to nije dovoljno, ako redovno konzumirate rotkvice, sprečićete pojavu urinarne infekcije ili olakšati tegobe već postojeće.


One se, takođe, često nalaze u jelovniku brojnih dijeta, budući da imaju vrlo malo kalorija, a visok stepen biljnih vlakana, kao i u sastavu prirodnih preparata za negu kože zahvaljujući vitaminu C i protivupalnom dejstvu.

 

 

makonda-tracker