Jabukovo sirće dokazani je saveznik u slučaju brojnih zdravstvenih tegoba, ali kako ga piti pravilno?
Jabukovo sirće dugo se već koristi za pripremu obroka, kao i kao lek iz prirode, i to u razne svrhe. Poznato je da ono ubrzava mršavljenje, olakšava varenje, smanjuje rizik za razvoj kancera i srčanih oboljenja, kao i da je vrlo korisno za dijabetičare.
Ipak, nije ista količina jabukovog sirćeta jednako efikasna u različitim slučajevima.
- Za kontrolu glukoze u krvi
Jabukovo sirće često se pominje kao odlično sredstvo za prirodnu stabilizaciju nivoa šećera u krvi, naročito kod ljudi kojima je dijagnostikovana insulinska rezistencija.
Kada se uzima pre obroka s dosta ugljenih hidrata i vlakana, sirće usporava pražnjenje stomaka i sprečava nagli skok šećera, a poboljšava i osetljivost ćelija na insulin.
Da sve bude još bolje, dovoljna je mala količina za ovakav efekat – četiri kašičice jabukovog sirćeta (oko 20 mililitara) pre jela dovoljno je da nivo šećera nakon obroka ne skoči značajno. Trebalo bi da se pomeša s malo vode i konzumira neposredno pre unošenja hrane.
- Za sindrom policističnih jajnika
Ovo stanje smatra se vrlo čestim u svetu: veruje se da jedna od 15 žena u svetu ima sindrom policističnih jajnika! Neki od simptoma su: neredovne menstruacije ili njihov potpuni izostanak, pojačana maljavost, sterilitet, gojaznost, pojava akni i masna koža, proređivanje kose u prednjem delu glave i opadanje kose. Pored toga što je obavezno javiti se lekaru zbog ovih simptoma, obavezno s njim razgovarajte o tome koje će promene u ishrani pomoći da se oni ublaže.
Kako je pokazalo jedno tromesečno istraživanje naučnika Medicinskog univerziteta Šiga u Japanu, žene koje piju jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta (oko 15 mililitara) sa 100 mililitara vode odmah posle večere imaju bolji nivo hormona i redovnije menstrualne cikluse.
- Za mršavljenje
Naučno je dokazano da je jabukovo sirće efikasan saveznik prilikom gubljenja kilograma, jer produžava osećaj sitosti. Jedna studija japanskog Centralnog istraživačkog instituta pokazala je da konzumiranje jedne do dve supene kašike (15 ili 30 mililitara dnevno) tokom tri meseca pomaže "skidanju" 1,2 do 1,7 kilograma. Štaviše, ljudi koji su pili dve kašike dnevno imali su dvostruko bolje rezultate od učesnika istraživanja koji nisu pili jabukovo sirće!
- Za bolje varenje
Mnogi piju jabukovo sirće pre obroka bogatih proteinima kako bi olakšali varenje, a stručnjaci objašnjavaju da ono povećava kiselost stomaka, što pomaže telu da proizvede više pepsina, enzima koji razlaže proteine.
Prema pisanju medicinskog portala Healthline, osobe koje piju jabukovo sirće kako bi poboljšali kvalitet varenja konzumiraju jednu do dve supene kašike (15 ili 30 mililitara) sa čašom vode pre jela, ali još uvek su neophodna temeljna istraživanja kako bi se ova doza potvrdila kao validna.