Garantovano ga imate u kući, a nikad vam nije palo na pamet da ga skuvate kao čaj. Velika greška! On može da učini za vaše zdravlje mnogo više nego što ste mogli i da naslutite.
Iako sve što raste iz zemlje možemo da skuvamo kao čaj, neke biljke su se toliko "primile" kao začin u srpskoj kuhinji da retko pomislimo da ih upotrebimo na drugačiji način.
To je velika greška, jer na našim prostorima rastu mnoge lekovite biljke koje snažno deluju na organizam i kada se konzumiraju u obliku čaja, a među njima je nesumnjivo ― peršun.
Čaj od peršuna povezuje se s poboljšanjem mnogih stanja ukoliko se konzumira redovno jer njegov bogat sastav pruža organizmu obilje hraniljivih materija koje poboljšavaju opšte stanje organizma i deluju blagotvorno na brojne bolesti. Uz to, lako se priprema, jeftin je i vrlo ukusan! A za šta sve pomaže? Imajte u vidu da su ovo samo neke od njegovih supermoći...
Prevencija je i pomoć kod kancera, dijabetesa i srčanih oboljenja
Peršun sadrži mnogo antioksidanata, moćnih jedinjanja koja pomažu organizmu da se odbrani od štete koju ćelijama nanose molekuli poznati kao slobodni radikali. Istraživanje stručnjaka Univerziteta u Maleziji čiji su rezultati objavljeni 2015. godine pokazalo je da ekstrakt peršuna sprečava oštećenje DNK i blokira širenje ćelija raka, ponajviše zahvuljujući svom antioksidativnom dejstvu.
- Sprečava pojavu kamena u bubregu
Kamen u bubregu, tj. nefrolitijaza, podrazumeva prisustvo kalcijumske strukture nalik kamenu u sabirnim tubulima, u čašicama i karlici bubrega, a naučna istraživanja dokazala su da peršun može da deluje preventivno. Jemenski naučnici sproveli su eksperiment nakon kog su zaključili da je peršun laboratorijskim pacovima povećao zapreminu urina, povećao njegovu kiselost i smanjio izlučivanje kalcijuma u urin.
- "Injekcija" je vitamina C
Jeste li znali da 100 grama limuna sadrži oko 53 miligrama vitamina C, a da se u istoj količini peršuna nalazi čak 133 miligrama ove hranljive materije?
Vitamin C, odnosno askorbinska kiselin, jedan je od vitamina o kojima znamo najviše i rastvorljiv u vodi. Među njegovim brojnim ulogama su: jačanje imuniteta, apsorpcija hrane, antioksidativno dejstvo, sinteza neurotransimetera, stvaranje kolagena, sinteza i stvaranje steroidnih hormona (protivupalno dejstvo)... Zbog toga je veoma važno unositi ga u dovoljnim količinama.
- Može da pomogne u regulaciji menstruacije
Čaj od peršuna neretko se preporučuje kao narodni lek ženama koje imaju neredovan menstrualni ciklus jer njegova jedinjenja miristicin i apio utiču na stvaranje estrogena i pomažu u uspostavljanju hormonskog balansa.
- Učestvuje u kontroli šećera u krvi
U mnogim delovima sveta, poput Turske, peršun se koristi kao narodni lek za snižavanje glukoze, a istraživanja su dokazala da to nije slučajno jer ova biljka ima antidijabetesna svojstva i poboljšava zdravlje jetre.
- Koristi se za mršavljenje
Najčešće se čaj od peršuna preporučuje onima koji žele da izgube višak kilograma. Ova biljka bogata je gvožđem, brojnim enzimima, folnom kiselinom, hlorofilom, karotenoidima, vitaminima K, C, B12... Zbog svega toga pomaže u detoksikaciji organizma i mršavljenju.
- Efikasan je protiv celulita
Peršun ima brojne sastojke koji eliminišu celulit, a posebno je važno njegovo antidiuretičko dejstvo koje pomaže protiv zadržavanja vode u telu. Uz to, on pospešuje cirkulaciju, pomaže u topljenju masti i reguliše šećer, a sve to čini da celulit bude veći i vidljiviji.
Kako se pravi čaj od peršuna?
Stavite litar vode da proključa, pa ubacite 5 kašika sitno seckanog peršuna i poklopite. Ostavite da odstoji 20 minuta, pa procedite.