zaboravićete kravlje!

OVSENO protiv šećera i holesterola, KOKOSOVO za imunitet: Najbrži recepti za BILJNA MLEKA — zdrava, ukusna, jeftina

0

Biljna mleka sve su popularnija zamena za kravlje mleko, kako među ljudima koji su netolerantni na laktozu ili imaju alergiju na protein kravljeg mleka, tako i među onima koji žele da se hrane zdravije.

foto: beats1/Shutterstock
foto: beats1/Shutterstock

Proteklih godina biljni napici koji se obično nazivaju mlekom sve su popularniji. Gotovo da nema prodavnica u kojoj nisu dostupna i deo su mnogih recepata, a ove nekada teško pristupačne varijante moguće je napraviti i u kuhinji.


Biljna mleka obiluju vitaminima i mineralima, a većina ima manji udeo masti. Ne sadrže holesterol i zdrava su kombinacija mono i polinezasićenih masnih kiselina i savršen su izbor za ljude koji imaju sporiji digestivni trakt.

 

Koje je najbolji izbor?


Sojino mleko se često opisuje kao najbolja zamena za kravlje mleko jer ima sličnu konzistenciju i odnos proteina i masnoća, dok bademovo mleko obiluje magnezijumom, gvožđem, proteinima i vlaknima. Kokosovo mleko poznato je po tome što jača imuni sistem, kremasto je i ukusno, a pirinčano je vrlo slatko i pogodno za pripremu poslastica, mada sadrži manje proteina i kalcijuma nego kravlje. Ovseno mleko je, takođe, vrlo popularno jer smanjuje holesterol i glukozu, jača imunitet, preventivno deluje na srčana oboljenja, čini čuda za kožu i kosu... Koje god da odaberete, nećete pogrešiti!


Kako se prave?


Sojino mleko

 

Sojino mleko
foto: Amarita/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 100 grama sirove soje u zrnu
  • 1 kašika meda
  • pola litra vode


Priprema


U jednoj posudi pomešati soju i vodu, pa ostaviti da odstoji preko noći. Ujutro procedite soju i sameljite je, pa je samlevenu stavite u šerpu, sipajte litar vode i stavite da proključa. Kad provri, sklonite s vatre i ostavite da se prohladi. Potom uzmite drugu šerpu, pa u nju sipajte sojino mleko tako što ćete procediti kroz ređu pamučnu pelenu.

 


Tako ste dobili mleko, a ona gusti i suvi deo od soje (njegovo ime je okara) koji je ostao možete iskoristiti za pravljenje vege hamburgera.


Držati mleko poklopljeno u frižideru.

 

Bademovo mleko

 

Bademovo mleko
foto: LookerStudio/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 150 grama sirovih badema
  • litar vode
  • ekstrakt vanile
  • kašika meda


Priprema


Prelijte bademe vodom i ostavite da odstoji pokriveno 24 sata. Bademi će za to vreme nabubreti, pa ih ocedite i stavite u blender ili secka. Dodajte dve čaše vode i meljite dok se badem dobro ne samelje, pa onda sipajte još dve čaše vode. Dobijeni sadržaj procedite kroz pelenu. Bademovo mleko zasladite medom i dodajte ekstrakt vanile po ukusu.
Držati poklopljeno u frižideru.


Kokosovo mleko

 

kokosovo mleko
foto: Profimedia

Sastojci:

 

  • 100 grama kokosovog brašna ili rendanog kokosa
  • 600 mililitara vode
  • stevija, med po želji

 

Priprema


Stavite vodu da provri, pa skloniti i sačekati 2-3 minuta da se malko prohladi. Dodati kokosovo brašno ili rendani kokos i ostaviti da odstoji sat i po vremena.
Preliti u blender i miksati nekoliko minuta.


Procediti kroz pelenu ili gazu, pa ono što ostane dodatno dobro iscediti prstima.


Po ukusu, zasladiti stevijom ili medom.


Držati poklopljeno u frižideru.

 

Pirinčano mleko

 

Kaša, Pirinčano mleko, Doručak, Kaša s pirinčanim mlekom
foto: Profimedia

Sastojci:

 

 

  • šoljica pirinča
  • 8 šoljica vode
  • ekstrakt vanile


Priprema


U šerpi pomešajte pirinač, ekstrakt vanile i tri šoljice vode i stavite da se kuva. Dobićete pirinač kao za sutlijaš, koji treba ostaviti da se prohladi.
Zatim staviti u blender, dodati pet šoljica vode i miksati dok se ne dobije kaša. Procediti kroz cediljku ili pelenu i sipati u veliku teglu ili flašice.
Držati poklopljeno u frižideru.


Ovseno mleko

 

Ovseno mleko
foto: nadianb/Shutterstock

Sastojci:

 

  • šolja ovsenih pasuljica
  • 3 šolje vode
  • ekstrakt vanile po ukusu
  • prstohvat soli

 

Priprema


Dobro operite ovas, pa ga stavite u jednu posudu i prelijte hladnom vodom. Ostavite da odstoji sat vremena, pa ga dobro isperite i procedite.


Stavite u blender i dodajte tri šlje vode, pa blendati, najpre manjom brzinom, pa pojačati. Zatim dobijenu smesu procediti cediljkom ili pelenom.
Dodati ekstrakt vanile, prstohvat soli, a može se dodati i cimet po želji.

 

 

makonda-tracker