izaberite najbolje

Dijabetičari na jednu vrstu moraju da zaborave: U kojoj fazi su BANANE NAJZDRAVIJE — zelenoj, žutoj, pegastoj ili crnoj?

0

Istraživanja su pokazala da, pored toga što im se menjaju ukus i mekoća, ni sastav banane nije isti u svim njenim fazama

foto: hurricanehank/Shutterstock
foto: hurricanehank/Shutterstock

Banana spada u omiljenu zdravu užinu širom sveta, ali ne volimo ove voćke svi u istoj njenoj fazi — neko je preferira sasvim zelenu, dok je neko drugi jede tek kad počne da crni.


Ono što mnogi ne znaju jeste da banana, pored toga što menja ukus, ima i drugačiji stepen hranljivosti, odnosno sastav, u zavisnosti od toga u kom je svom periodu.

 

  • Zelene banene


Kada su banane još uvek nedovoljno zrele i zelene kore, one sadrže najviše rezistentnog skroba, odnosno onog koji pomaže u mršavljenju.


On se ne vari u tankom crevu, kao vlakna, već prelazi u debelo crevo, gde ga prerađuju dobre bakterije koje čine normalnu crevnu floru. One razlažu molekule koji doprinose stabilizaciji nivoa šećera u krvi i normalne bakterijske flore creva. Uz to, otporni skrob deluje kao prebiotik, odnosno omogućava dobrim bakterijama da rastu u normalnom okruženju.


Pokazalo se da je rezistentni skrob efikasan saveznik pri mršavljenju, da je odličan za zdravlje srca, da pomaže kod insulinske rezistencije i dijabetesa, kao i da je odličan za digestivni trakt.


Ipak, imajte u vidu da zelene banane mogu da izazovu nadutost i gasove.

 

  • Žute banane

 

Banane
foto: Hanna_photo/Shutterstock

Za većinu je upravo faza zrele banane savršena. Ona je slađa i mekša nego zelene banane, a lakše se vari jer se otporni skrob transformiše u proste šećere.


U ovoj fazi banana sadrži više antioksidanata nego kada je zelena. Međutim, ima i viši glikemijski indeks, pa se preporučuje ljudima koji imaju probleme s glukozom da ih izbegavaju.

 

  • Banane sa crnim tačkama


Ove tačkice ukazuju na količinu skroba koja je pretvorena u šećer — što više pega, to je više šećera u voćki! Ove smeđe mrlje su, takođe, bogate antioksidansima, a ovakve banane još mekše nego žute.

 

  • Crne banane


Kada su ove voćke u potpunosti crne, odnosno tamnobraon, većina ih baca bez previše razmišljanja.


Iako deluju prilično neukusno i gotovo kašasto, one se smataju "elekratanama antioksidanata". Najstrože su zabranjene dijabetičarima jer se u njima otporni skrob sasvim razbio i transformisao u šećere.


Uglavnom je pogodan za pripremu kolača.

 

banane
foto: shutterstock/glossy

 

  • Koja je najzdravija?


U suštini, ne postoji dobara odgovor na ovo pitanje — najzdravija banana je ona koja odgovara vašim nutritivnim potrebama!

 

 

makonda-tracker