čudo na tanjiriću

Tako lepa da se zove – NAJBOLJA TORTA NA SVETU: Lagana letnja poslastica koja je preko noći postala fenomen

0

U Skandinaviji je obožavaju i znaju pod mnogim imenima, a jedno od njih je i "verdens beste" – najbolja torta na svetu

Kvæfjord, najbolja torta na svetu
Kvæfjord, najbolja torta na svetufoto: MatPrat, Youtube Printscreen

Mnogo je zvaničnih i nezvaničnih lista najukusnijih i najpopularnijih torti, a jedna od njih je brazilska čokoladna poslastica Bolo de brigadeiro, dok drugi tvrde da je u pitanju čuvena Napoleon torta, a mnogo je onih kojima je neprevaziđena Egipćanka.

 

Međutim, samo jedna se zove – najbolja torta na svetu.

 

Prvo ime joj je Kvefjord (Kvæfjord), nazvana tako po jednoj norveškoj opštini, ali mnogi je znaju i kao verdens beste, odnosno "najbolju na svetu"!

 

 

Ona je nacionalni ponos u Norveškoj, gde ju je prvi put u maloj poslastičarnici na severu zemlje napravila Hulda Otestad, da bi se potom recept proširio celim svetom. U pitanju je raskošna torta sa slojevima, koju odlikuje nežna i lagana mešavina arome vanile i badema.

Ona je, inače, nastala kao verzija jedne danske torte koja je sadržala više badema, ali ju je verdens beste nadmašila po popularnosti.

 

Ona danas ima mnoga druga imena, pa se tako u Švedskoj i Finskoj zove i Britina torta, po Briti Edland, koja ju je popularizovala kroz magazine, a u ovim zemljama se ukrašava bobičastim voćem. Poznata je i kao Pinokio torta, plemićka torta, kao i letnja torta.

 

Kvæfjord, najbolja torta na svetu, ima mnogo varijanti
Kvæfjord, najbolja torta na svetu, ima mnogo varijantifoto: @scandinaviancookbook, Youtube Printscreen

Sastojci:

 

Za vanilin krem

  • 2 velika žumanceta
  • 2 kašike gustina
  • 1/4 šolje kristal šećera
  • 2/3 šolje slatke pavlake
  • 3/4 šolje mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

 

Za biskvit

  • 11 kašika putera
  • 3/4 šolje kristal šećera
  • 5 velikih žumanaca
  • 1 i 1/4 šolje brašna
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 šolje mleka

 

Za meringu

  • 7 velikih belanaca
  • 1 i 1/2 šolje kristal šećera
  • Seckani ili listići badema

 

Za šlag

  • 1 i 1/4 šolje slatke pavlake

 

 

Priprema

 

Vanilin krem

 

  • Odvojte žumanca i ostavite belanca za meringu.
  • Umutite žumanca, gustin i šećer u jednoj dubljoj posudi.
  • Zagrejte pavlaku i mleko u šerpi, sa ekstraktom vanile. Rasecite Kada mleko počne da ključa, sipajte polovinu u posudu sa žumancima, stalno mešajući. Vratite šerpu na ringlu i sipajte smesu od jaja nazad u šerpu sa preostalim mlekom, stalno mešajući. Kada se smesa zgusne, smanjite temperaturu i nastavite da mešate oko 30 sekundi.
  • Sipajte krem u čistu posudu i pokrijte plastičnom folijom, postavljajući foliju direktno na površinu krema. Ohladite u frižideru.

 

Za biskvit

  • Umutite puter i šećer dok ne budu svetli i penasti. Dodajte žumanca jedno po jedno, ostavljajući belanca za meringu. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodajte mleko i mutite mikserom dok ne postane glatko.
  • Zagrejte rernu na 160°C. Prekrijte pleh papirom za pečenje i rasporedite testo u velikom, ravnom pravougaoniku.

 

Za meringu

  • Umutite belanca i šećer dok se ne zgusne fino i ne učvrsti. Meringa treba da zadrži oblik – ako se topi, nastavite da mutite.
  • Rasporedite meringu preko testa za kolač. Koristite lopaticu da formirate lagane talase s meringom. Pospite bademima preko meringe. Pecite oko 30 minuta, dok meringa i bademi ne dobiju zlatnu boju.

 

Za krem

  • Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag. Pažljivo umešajte vanilin krem.

 

Ređanje

  • Kada se biskvit ohladi, presecite ga napola horizontalno.
  • Stavite jednu polovinu kolača na poslužavnik sa stranom meringe okrenutom nadole i skinite papir za pečenje.
  • Rasporedite krem preko kolača. Zatim pažljivo skinite drugu polovinu kolača sa papira za pečenje i stavite je preko krema, sa stranom meringe okrenutom nagore.

 

Poslužite uz sveže bobičasto voće.

 

Priprema najbolje torte na svetu

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Lignje na mornarski način

 

makonda-tracker