eksplozija ukusa

Zvanično NAJBOLJA TORTA NA SVETU! Brazilska ČOKOLADNA FANTAZIJA gotova za pola sata (RECEPT)

1

Postoji više načina da se pripremi omiljeni brazilski domaći slatkiš, a ovo je jedan od jednostavnijih

foto: Mauro Rodrigues/Shutterstock
foto: Mauro Rodrigues/Shutterstock

Pre nekoliko godina, portal Taste Atlas proglasio je najboljom tortom na svetu čokoladnu poslasticu poreklom iz Brazila. U pitanju je torta nazvana Bolo de brigadeiro, tradicionalni čokoladni slatkiš koji se najčešće pravi za rođendanske proslave.


Iako, kao i svaka popularna torta, ima više varijanti, obično se sastoji od tri sloja mekane i sočne kore, čokolade i fila koji je savršeno kremast. Često se koristi i kondenzovano mleko, a rezultat je raskošna i velika poslastica vrlo jakog čokoladnog ukusa.

 

Mi vam predstavljamo najjednostavniju verziju, koja u osnovi ima čokoladni liker i kafu i svega dve kore.

 

Sastojci


Za kore:

 

  • 3 jajeta
  • 300 grama brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 grama margarina
  • 180 grama šećera u prahu
  • 1 kašika instant kafe


Za fil:


400 grama čokolade
malo slatke pavlake
80 grama margarina
100 mililitara čokoladnog likera

 

Priprema


Kore


Umutite penasto margarin sa šećerom u prahu, pa postepeno dodajte jaja. Kad smesa bude homogena, postepeno dodajte brašno, prethodno pomešano s praškom za pecivo i kafom razmućenom u vrlo malo vode.


Izlijte u kaput i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, najmanje pola sata. Kad se prohladi, horizontalno presecite na pola, tako da dobijete dve kore.


Fil


Otopite s vrlo malo slatke pavlake čokoladu po želji, pa ostavite da se malo prohladi. Zatim je mutite uz postepeno dodavanje margarina i čokoladnog likera. Ređajte kora-fil-kora-fil.


Ukrasite po želji, voćem, rendanom crnom ili belom čokoladom, mlevenim orasima...

 

 

makonda-tracker