Postoji više načina da se pripremi omiljeni brazilski domaći slatkiš, a ovo je jedan od jednostavnijih
Pre nekoliko godina, portal Taste Atlas proglasio je najboljom tortom na svetu čokoladnu poslasticu poreklom iz Brazila. U pitanju je torta nazvana Bolo de brigadeiro, tradicionalni čokoladni slatkiš koji se najčešće pravi za rođendanske proslave.
Iako, kao i svaka popularna torta, ima više varijanti, obično se sastoji od tri sloja mekane i sočne kore, čokolade i fila koji je savršeno kremast. Često se koristi i kondenzovano mleko, a rezultat je raskošna i velika poslastica vrlo jakog čokoladnog ukusa.
Mi vam predstavljamo najjednostavniju verziju, koja u osnovi ima čokoladni liker i kafu i svega dve kore.
Sastojci
Za kore:
- 3 jajeta
- 300 grama brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 grama margarina
- 180 grama šećera u prahu
- 1 kašika instant kafe
Za fil:
400 grama čokolade
malo slatke pavlake
80 grama margarina
100 mililitara čokoladnog likera
Priprema
Kore
Umutite penasto margarin sa šećerom u prahu, pa postepeno dodajte jaja. Kad smesa bude homogena, postepeno dodajte brašno, prethodno pomešano s praškom za pecivo i kafom razmućenom u vrlo malo vode.
Izlijte u kaput i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, najmanje pola sata. Kad se prohladi, horizontalno presecite na pola, tako da dobijete dve kore.
Fil
Otopite s vrlo malo slatke pavlake čokoladu po želji, pa ostavite da se malo prohladi. Zatim je mutite uz postepeno dodavanje margarina i čokoladnog likera. Ređajte kora-fil-kora-fil.
Ukrasite po želji, voćem, rendanom crnom ili belom čokoladom, mlevenim orasima...