po receptu džejmija olivera

Bez brašna, uz EKSPLOZIJU UKUSA: Tortica od čokolade i klementina kojoj ćete se uvek vraćati (RECEPT)

0

Engleski kuvar Džejmi Oliver poznat je po praktičnim i jednostavnim jelima, a takvi su i njegovi slatkiši: brzi, nimalo komplikovani, ekonomični i – veličanstvenog ukusa. Ovog puta za ovo poslednje zadužene su klementinice!

foto: Aneta_Gu/Shutterstock
foto: Aneta_Gu/Shutterstock

Iako biste najpre pomilili na limun, drugu najveću grupa citrusa po uzgajanju u svetu, odmah posle pomorandži, čine mandarine i klementine.


Iako su na prvi pogled iste, između njih postoji razlika: klementine imaju svetliju boju i sjajniju i glatkiju koru, lakše se ljušte, slađe su, ovalnijeg su oblika i imaju tamnu tačku na dnu i vrhu ploda. Nutritivno su vrlo slične: sadrže ugljene hidrate, gotovo nimalo proteina i masti, obiluju vitaminom C, kerotenoidima, vitaminima A, D, K, E, B6 i B12, vlaknima,... Međutim, malo je poznato da je klementina hibrid pomorandže i mandarine.

 

Ove voćke pomažu u održavanju balansa kiselina u telu, snižavaju nivo holesterola, pospešuje umne aktivnosti, pomažu u regulaciji normalne telesne težine, efikasne su protiv digestivnih problema... i tako su ukusne! Zato ni čudi što su se ušunjale u mnoge recepte.


Jedan od njih je onaj za brzu tortu bez brašna koju je osmislio čuveni kuvar Džejmi Oliver. Njegova ideja je da se jaki citrus ukus klementina kombinuje sa crnom čokoladom, a recept je tako jednostavan da svakome uspeva.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)


Torta od crne čokolade i klementina


Sastojci:

 

 

  • 350 grama crne čokolade sa 70 odsto kakaoa
  • 250 grama maslaca
  • prstohvat soli
  • 5 jaja
  • 250 grama šećera u prahu
  • 200 mililitara soka od klementina


Priprema


Zagrejte rernu na 150 stepeni.


Otopite čokoladu na pari s 220 grama maslaca i prstohvatom soli. Ostavite da se prohladi.


U jednoj dubljoj činiji mikserom umutite jaja i šećer, pa u ovu mešavinu ulijte otopljenu čokoladu i nastavite da miksate manjom brzinom.


Potom smesu prelijte u kalup za pečenje (podmazan ili obložen pek-papirom). Kalup stavite u veću posudu za pečenje i sipajte u nju, dakle oko kalupa, vruću vodu, koje bi trebalo da bude do polovine kalupa.


Pecite 40 minuta.


U tiganj sipajte sok od klementina i stavite da krčka na srednjoj vatri oko 20 minuta. Kad se zgusne kao sirup, sklonite i ostavite da hladi.


Pečenu tortu izvadite i kad se ohladi prelijte sirupom od klementina. Možete ga sipati odmah preko torte, a možete držati sirup u frižideru i prelivati pre serviranja.


Ukrasite komadićima klementina ili rendanom čokoladom po želji.

 

 

makonda-tracker