prste da poližete!

Bez jaja, brašna, ulja! Turski ŠAMBALI kolač, orijentalna poslastica koju ćete praviti jednom nedeljno

0

Ako vam je potreban domaći slatkiš koji danima može da stoji u frižideru, priprema se brzo, a ukus mu je bogat, pun i očaravajući, obavezno probajte jednu od omiljenih turskih poslastica — predivni šambali.

foto: Esin Deniz/Shutterstock
foto: Esin Deniz/Shutterstock

Šambali, jedan od najpopularnijih turskih kolača, potiče iz Izmira, gde se prodaje na gotovo svakom ćošku, od uličnih tezgi do najcenjenijih lokalnih poslastičarnica.


U pitanju je zgusnutija i čvršća verzija jednako voljenog kolača revani, još jednog remek-dela turske kuhinje, a ima i intenzivniji ukus. Ono što šambaliju daje konzistenciju svakako je griz, pored kog su osnovni sastojci mleko ili jogurt i, naravno, šećer.


Iako je vrlo kaloričan, nećete se mnogo kajati nakon što ga pripremite jer je jednostavno očaravajući, a uz to i osvežava.


Sastojci


Kora:

  • 200 grama šećera
  • 250 ml mleka
  • 400 grama griza
  • ½ kašičice praška za pecivo


Sirup:

  • 200 grama šećera
  • 250 mililitara vode
  • 4 kašike soka od limuna

 

Dekoracija

  • bademi po želji

 

šambali kolač
foto: Shutterstock

Priprema


U jednoj dubljoj činiji pomešajte šećer i mleko, pa dobro umutite. Potom dodajte griz i prašak za pecivo, pa nastavite da mutite miskerom najmanjom brzinom ili običnom varjačom. Kada dobijete kompaktnu smesu, izlijte u kalup obložen papirom za pečenje, pa tresnite da se masa izjednači. Prekrijte i ostavite da odstoji sat vremena kako bi griz upio mleko.


Dok to čekate, u jednoj šerpi pomešajte vodu i šećer, pa mešajte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi. Potom sipajte limunov sok i kuvajte uz mešanje. Nakon što proključa, kuvajte ga uz mešanje još pet do deset minuta, pa sklonite da se hladi.


Stavite koru da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Posle 10 minuta, izvadite i presecite na nekoliko mesta kako se to obično čini s baklavom, utisnite bademe po kolaču, pa vratite da se peče još najmanje pola sata.


Izvadite kad dobije tamnu nijansu zlatnožute boje, prelijte sirupom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom odložite u frižider i uživajte danima u ovoj brzoj poslastici.

 

 

makonda-tracker