ni gluten ni mleko

Bez trunke brašna, najsočniji na svetu: Superslasni kolač od pomorandže i jednog tajnog sastojka (RECEPT)

0

Ako volite kolače u koje se stavlja pomorandža ili pomorandžin sok, ova poslastica postaće vaša omiljena! Ima bogat ukus jednog tajnog sastojka koji mu daje teksturu i zamenjuje brašno, vrlo je sočan i priprema se neverovatno brzo.

foto: Dementieva Iryna/Shutterstock
foto: Dementieva Iryna/Shutterstock

Ako u svojoj kući imate alergičara ili jednostavno želite da se zasladite zdravijom alternativom za klasične kolače na bazi biskvita, ova poslastica je kao stvorena za vas.


Bez glutena, bez laktoze, bez proteina kravljeg mleka, ovaj sočni kolač veoma je popularan jer je bezbedan domaći slatkiš za one koji imaju alergije na pomenute sastojke, a ukus je jednostavno nestvaran!

 

Jedna od prednosti ovih kolača je to što pomorandže ne morate ni da ljuštite, već da ih jednostavno skuvate, čime ćete ukloniti gorak ukus iz kore. Umesto brašna, za njegovu pripremu koristite tajni sastojak: mlevene bademe ili, idealno bademovo brašno, koje će dati ovom dezertu vazdušast izgled i predivan orašast ukus.

 

Uz to, ako želite da ga učinite još zdravijim, umesto 230 grama šećera sipajte 80-100 grama meda (najmanje šest i po supenih kašika) i imaćete kolač oko čijeg recepta će se svi otimati.

 

Bezglutenski kolač od pomorandži i badema

 

Portokalopita, grčki kolač, grčka pita s pomorandžama, pita s pomorandžama, kolač od pomorandže
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 2 pomorandže srednje veličine
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 6 jaja
  • 230 grama šećera
  • 300 grama mlevenih badema


Priprema


Izvadite jaja da odstoje na sobnoj temperaturi bar dva sata pre pripreme kolača.


Obložite kalup papirom za pečenje, pa po dnu pospite oko 50 grama mlevenih badema.


Operite pomorandže, pa ih stavite u šerpu i sipajte toliko vode da prekrije pomorandže. Kuvajte na srednjoj vatri oko 40 minuta, a ako voda ispari, dodajte sve dok ne pokrije voćke.


Potom izvadite pomorandže i stavite da se prohlade. Zatim ih presecite, izvadite koštice i stavite u blender, pa blendajte sve dok ne smesa ne dobije teksturu džema.


U dubljoj činiji mikserom umutite jaja i šećer dok ne dobijete gustu mešavinu svetložute boje. Tome dodajte izblendane pomorandže i mleveni badem, pa sve dobro promešajte.


Sipajte u kalup i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Trebalo bi da se kolač peče oko 45 minuta, a test čačkalicom izvodi se tako što ona treba da izađe potpuno suva iz kolača.


Kad se prohladi, ukrasite kriškama pomorandže, rendanom korompomorandže, šećerom u prahu, mrvljenim bademima, zrncima nara, glazurom od pomorandže ili limuna...

 

 

makonda-tracker