Iako su najčešće pominjan izvor vitamina C citrusne voćke poput limuna i pomorandže, u prirodi ima mnogo voćki, povrćki i bilja koje sadrži čak i više ove hranljive materije
Možda i najčešće pominjan od svih, vitamin C spada u hranljive materije koje su esencijalne za zdravlje. Takozvana askorbinska kiselina ključna je pre svega za normalan rad imunološkog sistema, a potom i za brojne druge funkcije u organizmu.
Vitamin C deluje kao antioksidans, učestvuje u razvoju i održavanju vezivnog tkiva, u čijoj je osnovi kolagen, pa doprinosi i bržem zarastanju rana, mladolikom izgledu, zdravoj koži itd. On, uz to, snižava nivo holesterola u krvi, a deluje i kao zaštitnik drugih vitamina — recimo, brani vitamin A i vitamin E od negativnih efekata oksidacije!
Naučna istraživanja dokazala su da je vitamin C važan za normalan vid i da je posebno važan za astmatičare, ima protivupalno dejstvo, učestvuje u sintezi neurotransmitera, apsorpciji hrane, a ukoliko ga je u organizmu premalo može da dođe do razvoja bolesti po imenu skorbut.
Obično se najbogatijim izvorima ovog vitamina smatraju limuni i pomorandža, koji ga zaista imaju u izobilju, ali daleko od toga da je vitamina C najviše u citrusnom voću. Zapravo, vitamin C je svuda oko nas, a iznenadiće vas koje namirnice ga sadrže čak i više nego limun, koji u 100 grama ima oko 53 miligrama vitamina C.
- Jagode. U sto grama jagoda nalati se 58,8 miligrama vitamina C.
- Prokelj. U sto grama prokelja ima 85 miligrama vitamina C.
- Brokoli. U sto grama brokolija nalazi se 89,2 miligrama vitamina C.
- Kivi. Sto grama kivija sadrži oko 92,7 miligrama.
- Kelj. U sto grama kelja ima 120 miligrama vitamina C.
- Paprike papure. U sto grama crvenih paprika babura nalazi se 127, miligrama vitamina C.
- Komatsuna (japanski senf spanać). U stom grama ima 130 miligrama vitamina C.
- Peršun. U sto grama peršuna nalazi se 133 miligrama vitamina C
- Čili paprika. U sto grama ljutih papričica nalazi se 143,7 miligrama vitamina C
- Majčina dušica. U sto grama majčine dušice može se naći 160 miligrama vitamina C.
- Crna ribizla. U sto grama crne ribizle ime 181 miligram vitamina C.
- Šipak. U sto grama šipka nalazi se 426 miligrama vitamina C.