svaki zalogaj je kao magija

Božanstveni, izdašni i — BEZ TRUNKE BRAŠNA! Slasni dezerti zbog kojih vas neće toliko gristi savest (RECEPTI)

0

Ko kaže da bez brašna nema ukusne poslastice? Preferirali voćne ili čokoladne domaće slatkiše, ove recepte uvek treba da imate pri ruci.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Belo brašno — ne možemo s njim, a ne možemo bez njega! Ili ipak možemo...


Grešno zadovoljstvo svih sladokusaca glavna je zvezda velikog broja slatkiša, od torti do kolača, ali ono nije uvek neophodno za pripremu ukusnog dezerta.
Neki od najslasnijih kolača uopšte nemaju brašno u svom sastavu, a mi smo se setili tri fenomenalna recepta.

 

  • Čokoladni sufle

 

Čokoladni kolač iz šolje, Čokoladni sufle
foto: NatalyaBond/Shutterstock

Sastojci:

 

 

  • 200 grama čokoladnog krema
  • 2 jajeta

 

Priprema


Odvojte žumanca od belanaca. Pomešajte žumanca i čokoladni krem i dobro promešajte da se ujednači smesa.
Belanca umutite penasto i postepeno dodajte mešavini žumanaca i krema.
Sve prelijte u posudu za pečenje, koja je prethodno podmazana ili prekrivena pek-papirom, pa pecite najmanje 15 minuta.


Čokoladni brauni od kestena

 

Čokoladni kolač, Čokoladni brauni
foto: Africa Studio/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 200 grama kesten-pirea
  • 100 mililitara mleka
  • 3 jajeta
  • 150 grama crne čokolade
  • 100 grama šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 grama putera


Priprema


Pomešajte mleko i kesten-pire, pa dodajte dve kašike šećera i vanilin šećer i sve zajedno kuvajte pet minuta uz neprestano mešanje.


Jaja umutite s preostalim šećerom, sve dok ne dobijete penastu masu, pa je pažljivo pomešajte sa smesom od mleka i kestena.

 

Iseckajte na kockice puter i 100 grama crne čokolade, pa ih otopite na pari i ostavite sa strane da se hladi. Dodajte prethodnoj mešavini.


Izlijte sve u pleh ili kalup prethodno obložen papirom za pečenje i pecite najmanje 30 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.


Ostavite da se hladi, pa kad bude toplo, prelijte ostatkom otopljene čokolade.

 

Kolač od pomorandži i badema

 

Portokalopita, grčki kolač, grčka pita s pomorandžama, pita s pomorandžama, kolač od pomorandže
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 2 pomorandže srednje veličine
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 6 jaja
  • 230 grama šećera
  • 300 grama mlevenih badema

 

Priprema


Izvadite jaja da odstoje na sobnoj temperaturi bar dva sata pre pripreme kolača.


Obložite kalup papirom za pečenje, pa po dnu pospite oko 50 grama mlevenih badema.


Operite pomorandže, pa ih stavite u šerpu i sipajte toliko vode da prekrije pomorandže. Kuvajte na srednjoj vatri oko 40 minuta, a ako voda ispari, dodajte sve dok ne pokrije voćke.


Potom izvadite pomorandže i stavite da se prohlade. Zatim ih presecite, izvadite koštice i stavite u blender, pa blendajte sve dok ne smesa ne dobije teksturu džema.


U dubljoj činiji mikserom umutite jaja i šećer dok ne dobijete gustu mešavinu svetložute boje. Tome dodajte izblendane pomorandže i mleveni badem, pa sve dobro promešajte.


Sipajte u kalup i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Trebalo bi da se kolač peče oko 45 minuta, a test čačkalicom izvodi se tako što ona treba da izađe potpuno suva iz kolača.


Kad se prohladi, ukrasite kriškama pomorandže, rendanom korompomorandže, šećerom u prahu, mrvljenim bademima, zrncima nara, glazurom od pomorandže ili limuna...

 

 

makonda-tracker